субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
Ustreljen vuk u ataru sela Prlita

Ustreljen vuk u ataru sela Prlita

Ivan Nikolić lovac lovačkog udruženja „Vrška Čuka“ iz Grljana ustrelio je vuka u ataru sela Prlita. Ovaj predator smatra se najvećim trofejem u pomenutom lovačkom udruženju, inače je treći odstreljeni vuk na području lovišta Vrška čuka od početka godine.

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su u nedelju praznik posvećen Svetom Evstatiju. Sveti Evstatije se od davnina pominje kao zaštitnik lovaca i šuma, jer je lov bio njegova velika strast. Članovi  lovačkog udruženja „Vrška čuka“ iz Grljana organizovali su povodom obeležavanja ove slave kraći lov na divlju svinju ali je umesto te divljači ustreljen vuk. Kako ističu lovci meštanima Prlite i Avramice vuk je u proteklim mesecima pričinio veliku štetu napadajući im stoku.

Prema rečima lovaca vuk je predator koji ima veliki radijus kretanja, on za jednu noć može da pređe oko pedeset kilometara. Vukova ima skoro na  području svih lovišta u ovom delu Srbije, u njihovu lovinu   spadaju  divlje svinje, redovno love i male glodare kao što su kunić, krtice, zečevi, miševi i pacovi. U krajevima sa razvijenim stočarstvom hrane se i stokom koju – ako nije čuvana – lakše love nego divljač, nanoseći time velike štete stočarima.

Lov je danas zahtevan sport ali za brojne ljubitelji lova on predstavlja strast, kalendarom lova je tačno precizirano kada može da se lovi odrežena divljač. U lovištima u istočnoj Srbiji trenutno je dozvoljen lov na divlju svinju, kao i komercijalni lov na srndaća i srnu. 

Related posts