четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio Negotin

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio Negotin

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je Negotin, on se prilikom posete sastao sa poljoprivrednicima iz ovog kraja sa kojima je razgovovarao o problemima sa kojima se suočavaji i na koji način država može da pomogne.Nedimović je najavio i realizaciju kapitalnog projeta navodnjavanja u negotinskoj krajini koji je planiran za narednu godinu.

Poljoprivrednike iz Negotinske krajine najviše muči trenutna otkupna cena žitarica ali i visina državnih subvencija po obradivom hektaru zemlje. „Ono što ovom kraju nedostaje u odnosu na ostatak Srbije jesu otkupljivači i prerađivači“, istakao je ministar Nedimović i dodao da je poljoprivrednim proizvođačima iz ovog kraja najbliža uljara udaljena oko 250km što drastično utiče na otkupnu cenu njihove robe.

Uljarica nova DOO je mesto gde poljoprivrednici iz Negotinske krajine ali i Ključke nizije mogu da prodaju svoje žitarice ili ih skladište u njihovim silosima.

Projekata navodnjavanje Negotinske nizije koji ima za cilj  unapređenja poljoprivredne proizvodnje kroz stvaranje uslova za povećanje prinosa, biće, kako ministar Nedimović najavio, realizovan u 2022. Godini.Vrednost prve faze projekta iznosiće 10. 000.000 evra. Projekat navodnjavanja negotinske nizije finasiraće se sredstvima koje će Ministarstvo poljoprivrede obezbediti kod Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu FAO.

„U  prethodnom četvorogodišnjem periodu  2018-2021 agrarni budžet – 79 miliona dinara.  Agrarni budžet u 2021.- 20 miliona dinara. Kao vinogradarski i vinarski kraj, omogućili smo subvencionisanje podizanja novih zasada vinograda sa povraćajem od 100 procenata. Rezultat je preko 50 hektara podignutih novih zasada. Omogućili smo i razvoj ostalih grana poljoprivrede: stočarstva, voćarstva, ratarstva i seoskog turizma.  Za četiri godine subvencionisano je preko 1.100 zahteva poljoprivrednih proizvođača“, istakao je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Nedimović je govoreći o subvencijama rekao da je na prostoru Negotina ostalo 39 nerealizovanih zahteva od ukupno 2000 iz prethodne godine, dok je u ovoj godini realizovano oko 76 posto zahteva a ostatak će biti završen do kraja godine.

Related posts