уторак, 16 априла, 2024

20 godina sa vama
Počeo je etno sajam „Izvorno iz Krajine“

Počeo je etno sajam „Izvorno iz Krajine“

U Negotinu je u toku etno sajam pod nazivom „Izvorno iz Krajine“. Ovu manifestaciju organizuju tri poljoprivredne savetodavne stručne službe sa područja Borskog i Zaječarskog okruga, službe iz Knjaževca, Zaječara i Negotina. Na manifestaciji je prisutno mnogo  učesnika i izlagača iz svih krajeva Stbije.

Etno sajam „Izvorno iz Krajine“ zvanično je otvoren na svečanosti koja je organizovana tim povodom u Domu kulture Stevan Mokranjac, pored predstavnika poljoprivrednih savetodavnih službi, predstavnika lokalnih samouprava iz okruženja, događaju su prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede pod čijim se okriljem manifestacija i održava. “ Ministarstvo poljoprivrede pored izrade brojnih pravilnika za subvencije i mere iz nacionalnog programa, bavi se i očuvanjem tradicije i sela“, istakao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

„Poljoprivreda i etno turizam su razvojna šansa ovog kraja, zato smo u dogovoru sa još dve lokalne samouprave uspeli da organizujemo ovaj sajam koji ima zadatak da prezentuje izvorne proizvode iz naše zemlje“, istakao je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličkocvić. Pored Neggotina podršku u organizaciji pružili su i opština Knjaževac i grad Zaječar.

Poljoprivredne savetodavne službe iz cele predstavile su na svojim štandovima najbolje proizvode svoga kraja. Zorica Zdravković savetodavac iz PSSS Kraljevo ističe da su na njihovom štandu zastupljeni proizvodi sa područja grada Kraljeva, odnosno sa područja Raške oblasti. “  Na našem štandu možete videti suvenire, a od hrane imamo nemanjićki zalogaj, hranu kaja se pripremala još u srednjem veku. Pored toga imamo mnogo poslastica, voća i povrća“.

Suzana Jerkić PSSS Vranje (savetodavac za voćarstvo) naglasila je da je posetiocima interesanto što su mogli da probaju uglavnom sve proizvode koji su bili izloženi na njihovim štandovima. Ono što je karakteristično za njihov štand jeste Samsa, prazna pita od sukanih kora prelivena kiselim mlekom i poslastica pripremljena po staroj recepturi Crvenci.

Izlagači iz Novog Pazara  ponudili su posetiocima proizvode sa prostora Novog Pazara, Tutina i Sjenice. „Svei prisutni će danas moći da probaju naše pite od krompira i sira,tu su i mantije jedan posebni specijalitet sa prostora Sandžaka, onda je tu domaća goveđa pršuta kao i domaći sudžuk“, kaže Vesnić Safet PSSS Novi Pazar. On naglašava da ovakvih manifestacija treba da bude što više jer je ovo najbolji mogući način da se upoznamo i da razmenimo iskustva.

U okviru etno sajma  organizovana je panel diskusija o organskoj proizvodnji u našoj zemlji kao i bogat kulturnoumetnički program. 

Related posts