субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
4. Festival malih pozorišnih formi

4. Festival malih pozorišnih formi

Festival će otvoriti predstava Zemlja vukova tekst za tu predstavu je napisala Tonka Mršić, režirala je Gala Nikolić. Tonka Mršić i izvodi na sceni ovu mondramu. Produkcija je Ulisis teatar iz Zagreba, to je teatar čiji je vlasnik Rade Šerbedžija. Do ove monodrame je došlo, nije bilo u planu da ove godine dođe. Planirali smo da dođe najnovija premijera Lenke Udovički „Nosorog“ po tekstu Ežena Jeneskua* koji je imao ove godine premijeru na Brionima. Međutim i pored postignutog dogovora trebalo je da dođu, njihovi glumci snimaju i u Hrvatskoj, Srbiji i u svetu, tako da je jedan dobar deo glumaca angažovan na filmovima u Australiji, serijama u Zagrebu, tako da nismo mogli taj problem da premostimo. Ali se Ulisis teatar Radeta Šerbedžije pojavljuje sa divnom predstavom zemlja vukova.

Foto:Pozorište Zaječar

Monodramom zagrebačkog Ulisis teatra „Zemlja vukova“ 11. oktobra u 20 sati počeće 4. Festival malih pozorišnih formi u Zaječaru. Tekst za ovaj komad pisala je Tonka Mršić, koja ujedno i glumi na sceni, a režirala je Gala Nikolić. Festival malih pozorišnih formi trajaće do četvrtka 14. oktobra, a zaječarska publika imaće priliku da odgleda 6 predstava.

Drugog dana festivala od 18 časova na sceni zaječarskog pozorišta biće izvedena nagrađivana predstava „Čaj sa kublaj-kanom“. Tekst je napisao Saša Radonjić, a režira i igra Jugoslav Krajnov. Istog dana od 20 sati Boško Puletić izvešće predstavu „Vojvoda Živojin Mišić“ koju je, po tekstu dr Miće Živojinovića, režirao Velimir Mitrović.

„Jedan od ciljeva ovog festivala je da publici prikaže nagrađivane i kvalitetne predstave“ istakao je direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine Zoran Radmilović Vladimir Đuričić. Nagrađivani komad „Nina“ biće izveden u sredu od 18 sati. Tekst, režiju i glumu potpisuje Nikolina Vujević. Istog dana od 20 sati u sali zaječarskog teatra gostuje komedija „Poslednja šansa“ koja je rađena po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, a igra Suzana Petričević.

„Ono što mene posebno raduje je što smo i ove godine iznedrili još jednu monodramu, jer jedan od ciljeva ovog festivala je da pozorište Zoran Radmilović ima barem jednu monodramu tokom godine, ako ne i više. Taj žanr je bio nepravedno zapostavljen, a monodrame predstavljaju vrh pozorišne umetnosti“, rekao je Vladimir Đuričić. „Ove godine smo dali šansu mladom Zaječarcu Stefanu Cokiću koji je napisao tekst za predstavu „Slučaj gospodina Kostića“. Režiju potpisuje mlada rediteljka Tamara Kostrešević, dok ulogu gospodina Kostića tumači Branislav Mijatović. Ovaj komad biće izveden u čast nagrađenih 14. oktobra u 20 časova, kada se i završava 4. Festival malih pozorišnih formi“, rekao je Đuričić.

Ove godine će biti dodeljena nagrada stručnog žirija, koji će predvoditi čuveni glumac Peđa Miletić, i nagrada publike za najbolju predstavu.

Tokom festivala podsetićemo se i na neki način odužiti našem Ivanu Bekjaveru za sve što je učinio i za ovaj festival i za pozorište u Zaječaru.

Žao mi je što ove godine sa nama neće biti Ivan Bekjarev, čovek sa kojim smo ovaj posao započeli i kome ćemo gledati na neki način da se odužimo,

Predfestivalsko veče 15. Oktobra od 19 sati biće posvećeno Tomi Mijoviću, a od 20 sati zaječarska premijera filma Glumčina.

Sinoć je u Ateljeu 212 održana premijera filma Glumčina, rađen u koprodukciji sa Siti grupom iz Niša i producentom Oliverom. Zaječarska premijera filma biće 15. Oktorba

Trenutno se radi na predstavi Narodni poslanik koju režira Miloš Jagodić, a u planu je da uskoro počnemo rad na predstavi „Don Žuan se vraća iz rata“

Related posts