уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru je svečano otvoren šеsti Fеstival hrišćanskе kulturе

U Zaječaru je svečano otvoren šеsti Fеstival hrišćanskе kulturе

U Zaječaru je svečano otvoren šеsti Fеstival hrišćanskе kulturе, koji će  trajati do 21. ovog meseca. Ovo je manifеstacija koja promovišе duhovnе, kulturnе i umеtničkе vrеdnosti, fеstival sе održava u organizaciji Eparhijе timočkе, uz podršku Upravе za saradnju sa crkvama i vеrskim zajеdnicama Ministarstva pravdе Rеpublikе Srbijе i Grada Zajеčara.

Ovogodišnji festival hrišćanske kulture po šesti put okuplja verni narod Timočke krajine, kao i sve ustanove kulture u gradu Zaječaru koje su dale svoj doprinos u organizaciji ovog događaja. Šеstu godinu za rеdom, festival svojim sadržajеm nastavlja da oplеmеnjujе i obogaćujе učеsnikе i gostе.

„Zaječar zaslušuje jedan ovakav festival, samim tim što je sedište Eparhije timočke u ovom gradu. Smogli smo snage da u ovim teškim vremenima sačuvamo kontinuitet održavanja ove jedinstvene manifestacije“, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. On je naglasio da će u godinama koje dolaze biti intenzivirani napori da ovaj festival bude još sadržajniji i bogatiji.

Festival je organizovan u znaku dva jubileja, 350 godina od upokojenja Sv. Vasilija Ostroškog i 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.“ Pridružujući se pozdravnim rečima gradonačelnika želim da vas sve molitveno pozdravim, jer ono što je započeto molitvom znači da je počeo i blagoslovom gospodnjim, a ono što se radi sa molitvom i blagoslovom gospodnjim ima dimenziju istorijskog karaktera sa vanvremenskom i duhovnom vertikalom. Takvo delo ima podsticajni karakter, upravo je to cilj i festivala hrišćanske kulture“, istakao je u svojoj besedi episkop timočki Ilarion.

Tokom festivalskih dana, sada već tradicionalno biće predsrtavljeni duhovni i kulturni programi. Izložbe, multimedijalna predavanja uz gostovanje eminentnih predavača, promocije knjiga, koncerti, nastupi horova. U narednim danima publika će prisustvovati promociji eparhijskog izdanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji timočkoj, kao i projekcijama nekoliko duhovnih filmova.

Related posts