четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U okviru “Dana Gergine” promovisana je knjiga “Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach Incantations”

U okviru “Dana Gergine” promovisana je knjiga “Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach Incantations”

Početak jeseni u Negotinu protiče u svetlu manifestacije „Dani Gergine“ koja prethodi 12. internacionalnom festivalu vlaške muzike, koji će u ponedeljak i utorak 27. i 28. septembra okupiti brojne učesnike, takmičare i proslavljene soliste u negotinskom domu kulture.

Manifestacija “Dani Gergine”  otvorena je u ponedeljka, 20. septembra, u Muzeju Hajduk Veljka, Todorčetovom konaku promocijom knjige na vlaškom jeziku Bore Ilića “Kojim putem ideš srce“. Dan kasnije u Mokranjčevoj rodnoj kući  otvena je izložbi „Vlaška nošnja iz Mihajlovca“ iz riznice porodice Dajić-Grimplinović, i „Prahovo, ljudi, događaji i običaji“. U sredu, 22. septembar u večernjim satima u Muzeju Hajduk Veljka održana je je promocija knjige “Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach Incantations”, sa uvodom na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku čiji su priređivači dr Siniša Čelojević i Nemanja Ispirović iz Bora.

Osim bogatog programa u okviru „Dana Gergine“ predstoji i 12. internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2021.“ koji je na programu u ponedeljak i utorak 27. i 28. septembra.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts