четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Podelom priznanja najzaslužnijima u Negotinu je zatvoren festival „Gergina“

Podelom priznanja najzaslužnijima u Negotinu je zatvoren festival „Gergina“

Muzička manifestacija u Negotinu koja neguje i čuva od zaborava vlašku izvornu Muziku, doživela je svoje 12. izadanje. Uprkos pandemiji i nešto drugačijim uslovima organizacije 12. internacionalni festival „Gergina“ održan je 27. i 28. septembra u negotinskom Domu kulture.

Organizatoru festival „Gergina“ sa istoimenim nazivom Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) uručio je plaketa “Zlatna ptica” za izuzetan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Vlaha. Ovaj muzički događaj svake godine pod svojim krovom okuplja brojne izvođače iz svih krajeva Srbije ali i Balkana gde žive Vlasi. “ Zahvaljujem se Savezu estradno-muzičkih umetnika Srbije što je prepoznao značaj našeg festivala u proteklih 12 godina, i što su nagradili napor koji udruženje „Gerrgina ulaže na očuvanju vlaške tradicije i muzike“, istakao je dr Siniša Čelojević predsednik pomenutog udruženja.

Ovogodišnji festival bio je posvećen životnom delu Živojina Žive Dinulovića, a uoči druge festivalske večeri održana je i promocija romansirana biografija pomenute žive legende, ali jednu retrospektivu nastupa na prethodnim festivalima „Gergina“  frulaša Velje Kokorića iz Mustapića. Pomenute publikacije potpisuje Nenad Kamidžorac umetnički direktor ovog festivala.

Druge festivalske večeri nastupili su afirmisani izvođači vlaške muzike, vokalni i instrumentalni solisti. Vokalnom solisti Dušanu Opriću, ovom prilikom, uručena je plaketa za životno delo, dok su godišnje nagrade Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije pripale Žiki Cvetkoviću, Dragiši Pređeskoviću, Vlastimiru Žurkiću i posthumno trubaču Ljubodragu Raduloviću.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts