петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Počeo je 12. internacionalni festival vlaške izvorne muzike“Gergina 2021″ u Negotinu

Počeo je 12. internacionalni festival vlaške izvorne muzike“Gergina 2021″ u Negotinu

U Negotinu je u ponedeljak 27. septembra počeo 12. internacionalni festival vlaške izvorne muzike“Gergina 2021″. Poštovaoci ove muzičke  manifestacije i ljubitelji vlaške muzike imali su priliku da prve festivalske večeri uživaju u nadmetanju mladih vokalnih solista i instrumentalista.

Udruženje „Gergina“ je uprkos brojnim preprekama ipak uspelo da ove godine organizuje festival vlaške muzike pod istoimenim nazivom, koji okuplja umetnike iz svih krajeva Balkana gde god žive Vlasi. Ove muzičke svečanosti u čast vlaške muzike održavaju se dva dana, prvi festivalski dan je takmičarskog karaktera, dok je drugo veće festivala rezervisano za proslavljene muzičare. Žirijem je i ove godine predsedavao dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor koji je istakao da je bilo pravo zadovoljstvo slušati sve večerašnje učesnike, i dodao da ima nade, jer vlaška muzika ipak neće nestati sa njihovim očevima i dedovima.

Šestoro vokalnih i 11 solista na saksofonu, violini, fruli, harmonici i trubi iz Negotina, Podvrške, Bora, Duboke, Majdanpeka, Niša, Vlaola, Donjeg Milanovca, Osanice, Vrbnice, Osnića, Kučeva i Male Kamenice prve festivalske večeri nastupilo je u ponedeljak uveče uz pratnju orkestra Bobana Pecića. Violinista Lazar Čikarević iz Kučeva dobitnik je specijalnog priznanja „Božidar Janucić“ na 12. internacionalnom Festivalu vlaške muzike „Gergina“.

Nagradu za najboljeg vokalnog solistu ponela je Milena Marković iz Negotina, a najboljeg instrumentalistu Anika Nikić iz Niša. dr Siniša Čelojević predsednik udruženja „Gergina“ koje je tvorac i organizator ovog festivala kaže de jako dobro što takmičarsko veče iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih, jer je cilj da mladi zavole vlašku muziku.

12. festivalu su kao i ranijih gadina prethodili „Dani Gergine“ u okviru kojih su promosane brojne knjige i publikacije, etnolki filmovi na vlaškom, kao i muzička izdanja vlaških melodija. Uoči prve festivalske večeri u galeriji negotinskog Doma kulture predstavljena je knjiga “Kîntjećilji Vlahilor – Vlaške pesme –  Vlach songs”, kao i dvostruki muzički kompakt disk pod nazivom “Magija djin muzika Vlahilor -Vlaška muzička magija – The Magic of Vlach Music”.

Festival je ove godine posvećen životnom delu legendarnog saksofoniste Žive Dinulovića, zahvaljujući kojem je saksofon uvršet u vlaške orkestre kao neizostavni instrument, inače Živa Dinulović je dugogodišnji učesnik i prijatelj festivala.

Related posts