субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
OTVORENI 55.“MOКRANJČEVI DANI“

OTVORENI 55.“MOКRANJČEVI DANI“

Svečarska atmosfera, zvuci fanfara, podignuta festivalska zastava i gromoglasna Šesta rukovet, sve u čast kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu,označili su početak praznika muzike u Negotinu, 55.Festivala“Mokranjčevi dani“. Festival je, u dvorištu rodne kuće velikana Negotina, otvorila Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja za sektor kulturnog nasleđa i digitalizacije.
-„Mokranjčevi dani“, muzički i kulturni festival od najvišeg značaja za srpsku kulturu zauzima izuzetno važno mesto u godišnjem kalendaru kulturnih dešavanja u Srbiji. Ministarstvo kulture i informisanja na saki način podržava institucije i događaje koji doprinose kulturnom razvitku naše države i našeg naroda, koji premošćuje razlike i povezuje različite kulture i događaje i promoviše prave i proverene vrednosti. „Mokranjčevi dani“ čuvaju sećanje na velikana srpske muzike i povezuje tradicionalne i savremeno srpsko stvaralaštvo od značaja za srpsku kulturu – istakla je Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja.Svečanost otvaranja Festivala „Mokranjčevi dani“ koji po 55. put dostojno promoviše bogato i neprolazno Mokranjčevo i srpsko muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo, počela je polaganjem cveća na spomenik slavnog kompozitora.
Brojne goste i učesnike Festivala, koji Negotin stavlja u centar muzičke scene Srbije, pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto:http://www.domkulture-negotin.rs/

Nakon jednogodišnje pauze koja je usledila zbog pandemije virusa koji je prošle godine izmenio svet i promenio naše živote, okupili smo se s radošću u najmuzikalnijem dvorištu u kome je svoje prve korake načinio naš velikan Stevan Stojanović Mokranjac, na svečanosti otvaranja Festivala koji, u njegovu čast, organizujemo po 55-ti put.
I ove godine, dočekaćemo brojne umetnike, kulturne radnike, muzikologe, ljubitelje umetničke muzike, posebno Mokranjčevog stvaralaštva i sve one koji svojim prisustvom žele da se oduže našem sugrađaninu na svemu što je učinio za srpsku muziku i svoj grad, koji s ponosom nosi epitet srpskog muzičkog grada. Činjenica da će nasleđe Stevana Mokranjca nadživeti i sve nas koji se nalazimo ispred rodne kuće najpoznatijeg srpskog kompozitora čija se dela izvode širom sveta, govori o veličini njegovog talenta, očuvanja narodnih melodija pretočenih u posebne rukoveti, stvaranja veličanstvenih melodija i dela, koji će retko ko sa ovih prostora dostići. I zato ponosno kažemo da je Negotin srpska prestonica muzike, da smo počastvovani što je Stevan Stojanović Mokranjac učinio ovo parče zemlje svetim mestom muzičkog univerzuma iz kojeg su potekle melodije koje su se nastanile širom meridijana. Iskoristiću priliku da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na kontinuiranoj podršci festivalu i drugim veoma značajnim projektima iz oblasti kulture, kao i prijateljima festivala, medijskim pokroviteljima, umetnicima, posetiocima, dragim gostima, sugrađanima i svima koji daju svoj doprinos u organizaciji „Mokranjčevi dani“. Negotin spremno dočekuje vas dragi gosti, i poziva sve one koji imaju vremena da nam se u narednih sedam festivalskih dana pridruže i uživaju bogatom programu 55-tih dana posvećenih Mokranjcu.Negotinu i Srbiji, želim uspešan festival – poručio je predsednik Veličković.

Primadona Radmila Smiljanić, besednik 55.“Mokranjčevih dana“, uputila je snažnu poruku srpskoj muzičkoj javnosti.

Foto:http://www.domkulture-negotin.rs/

Ukazali ste mi i veliku čast i poverenje, da vam se obratim sa nekoliko reči i time otvorim ovaj već tradicionalni i značajni Festival veoma dragocen za nas, jer je jedan od retkih koji održava plemenitu nameru očuvanja našeg narodnog autentičnog melosa koju je Stevan Stojanović Mokranjac sa mnogo posvećenja sakupio, obradio i sačuvao od zaborava. O zaista sjajnom Mokranjcu je baš na ovom lepom mestu toliko toga rečeno i to od strane daleko stručnijih persona od mene, pa mislim da je sasvim suvišno detaljnije se baviti njegovim likom i delom. Ovde smo imali i imaćemo još mnogo prilika da uživamo u njegovim sjajnim delima – rukovetima, liturgiji i sveukupnom opusu. Prema tome, bolje je da to što bismo o njemu pričali prepustimo muzici. Ona je rečitija i blagougodnija za slušanje. Dozvolite mi da vam ovom prilikom ispričam svoja lična iskustva sa interpretiranjem kompozicija Stevana Mokranjca. Već sa samim polaskom u školu otkrili su moj talenat za pevanjem i odmah me ”stprpali” u školski hor i to naravno ovako krupnu, smestili me u poslednji red – da se manje vidim, a i čujem jer sam bila grlata i štrčala mimo ostalih. Ništa to meni nije smetalo da ne uživam u njegovim rukovetima. Uživala sam jedva čekajući probe hora. Odmah me je osvojila pesma ”Pušči me”, iako nije pisana u sopranskoj lagi. Zato je tu bila ”Biljana platno web-2beleše”, divna pesma gde sam mogla da se raspevam, ali i tu malo žalila što na visinama nisam mogla da pustim ceo glas, stalno su me sputavali. Tokom školovanja sam pevala u studentskom horu ”Tone Tomšić” iz Ljubljane, a uporedo i u Кomornom zboru RT Ljubljana. Tamo smo mnogo snimali, između ostalog i Mokranjčeve rukoveti. Inače, svim srcem podržavam amaterizam, odnosno horsko pevanje i drugovanje. Zahvaljujući svojim roditeljima, inače muzičarima, u našoj kući se živelo od muzike i za muziku. Baš se hvalim, ali moram još samo da dodam – pošto se nalazimo u Negotinu, da je i moja sjajna studentkinja Iva Mrvoš, Negotinka, kojom se ponosim. Sad živi u Beču i vodi hor pri našoj crkvi. Divim se Hajduk Veljku i iznad svih Mokranjcu i molim Boga da ovaj festival još dugo živi i ponovo zablista punim sjajem kada konačno pobedimo kovid. Izražavam svoje divljenje organizaciji ovog festivala u nenormalnim uslovima, a divim se i učesnicima horova koji su skupili hrabrost da dođu, kao i njihovim dirigentima. Divim se i publici, poštovaocima dela velikog Mokranjca, kojim se zahvalni ponosimo – reči su Radmile Smiljanić.
Tradicionalno, svečanost otvaranja Festivala završena je izvođenjem Šeste Mokranjčeve rukoveti, ovoga puta u zajedničkom nastupu Hora Sveti Stefan Dečanski iz Novog Sada i negotinskih horova, pod vođstvom Tamare Adamov Petijević.

Plakete 55.“Mokranjčevih dana“ , Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negitin uručio je Danijeli Vanušić, pomoćnici ministra, a Jovanka Stanojević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“ besedniku, primadoni Radmili Smiljanić.

Izvor:http://www.domkulture-negotin.rs/?p=10633

Related posts