четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
6. Festival hrišćanske kulture od 13. do 21. septembra u Zaječaru

6. Festival hrišćanske kulture od 13. do 21. septembra u Zaječaru

Šesti Festival hrišćanske kulture biće održan u Zaječaru, od 13. do 21. septembra.

Festival hrišćanske kulture kao manifestacija koja promoviše duhovne, kulturne i umetničke vrednosti, i ovu šestu godinu za redom, svojim sadržajem nastavlja da oplemenjuje i obogaćuje učesnike i goste.

Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara.

Svečano otvaranje 6. Festivala hrišćanske kulture zakazano je za ponedeljak, 13. septembar, od 18:00 časova.

Nakon pozdravnog slova predstojatelja Crkve Božje u Eparhiji timočkoj – Njagovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Ilariona, i svečanog otvaranja ovogodišnjeg Festivala, u okviru prve festivalske večeri besedu o Svetom Vasiliju Ostroškom u duhu 350-godišnjice svetiteljevog prelaska (pashe) u večnost, izgovoriće protoprezviter-stavrofor mr Slobodan-Boban Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki.

Hor Prepodobne mati Angeline krušedolske iz Nikšića, koji punih dvadeset godina pod umetničkim rukovodstvom prof. Ane Bojić, održaće svečani koncert.

Povodom 350-godišnjice upokojenja Svetog i bogonosnog oca našeg Vasilija Ostroškog, u produkciji „Televizije Hram”, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke priređen je dokumentarni film „Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenja” autora katihete Branislava Ilića. Nakon premijernog prikazivanja filma u porti Sabornog hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru, koje je zakazano za 19:30 sati, o filmu će govoriti Njagovo Preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion; Njagovo Preosveštenstvo Episkop stobijski i mjestobljustitelj strumički David; dr Jasmina Ćirić, docent Filološko-umetničkog Fakulteta u Кragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost; Mira Lolić-Močević, urednica „Televizije Hram;” i katiheta Branislav Ilić, autor filma. U muzičkom delu programa povodom premijere filma, nastupiće hor Prepodobne mati Angeline krušedolske iz Nikšića, pod umetničkim rukovodstvom prof. Ane Bojić.

Sutradan, 14. septembra, u 09:00 časova, na praznik Prepodobnog Simeona Stolpnika, povodom početka Crkvene nove godine, na temeljima ranohrišćanske bazilike u okrilju lokaliteta Feliks Romilijana, Njagovo Preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion, uz sasluženje Njagovog Preosveštenstva Episkopa stobijskog i mjestobljustitelja strumičkog Davida, sveštenstva i vernog naroda Božjeg, služiće svetu arhijerejsku Liturgiju. Blagoljepiju će doprineti milozvučno udruženo pojanje hora Prepodobne mati Angeline iz Nikšića i hora Sabornog hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru.

Nakon liturgijskog sabranja, sa početkom u 11:00 časova, u Кuli 19 lokaliteta Feliks Romulijana, biće upriličena poseta izložbe „Zapad u istočnom ruhu”, autora Mirne Jovanović, dok će u nastavku biti prikazan dramski prikaz Biografije Dostojevskog.

U večernjim časovima istoga dana, u svečanoj dvorani Narodnog muzeja u Zaječaru, sa početkom u 19:00 časova, održaće se svečano otvaranje „Ranohrišćanske grobnice Niša”. Sat vremena kasnije, u porti Sabornog hrama u Zaječaru zakazana je promocija Zbornika radova „800. godina autokefalnosti SPC u Eparhiji timočkoj”.

U sredu, 15. septembra, sa početkom u 12:00 časova, u istorijskom arhivu održaće se promocija knjige „Prota Milan Rašić – sveštenik i upravnik Arhiva u Zaječaru”. Istoga dana, sa početkom u 19:00 časova, u porti zaječarskog Sabornog hrama, predavanje na temu: „Dostojevski kao bogotražitelj”, održaće gospodin Nenad Plavšić.

U četvrtak, 16. septembra, sa početkom u 12:00 časova, u „Gostoprimnici” biće održana promocija knjige „Savremena čitanja Velikog inkvizitora”. U svečanoj dvorani zaječarske Biblioteke sa početkom u 17:00 časova, predavanje na temu: „Stvaralaštvo Dostojevskog”, održaće dr Dejan Milutinović i Vladimir Pištalo. Istoga dana u porti Sabornog hrama Roždestva Presvete Bogorodice, sa početkom u 19:00 časova, predavanje na temu: „Svetotajinski život Crkve Božje”, održaće protoprezviter-stavrofor dr Vladimir Vukašinović i prezviter dr Srboljub Ubiparipović. Nakon predavanja u Sabornom hramu biće upriličen nastup horova, u kojem će učestvovati kamerni hor „Lavirint”; gradski hor „Mokranjac”, kao i hor hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

U petak, 17. septembara, sa poečtkom u 10:00 sati, u svečanoj dvorani zaječarske Gimnazije biće priređen književni portret Vladimira Pištala, u kojem će učestvovati Vladimir Pištalo i Nenad Šaponja. Istoga dana, u porti Sabornog hrama, sa početkom u 19:30 sati, zakazano je svečano otvaranje 5. Festivala duhovno-dokumentarnog filma, dok će se u nastavku odražati premijerno prikazivanje filma o Svetom Nektariju Eginskom „Božji čovek”.

U subotu 18. septembra, planirano je prikazivanje filmova u takmičarskoj konkurenciji.

Dečja nedelja na ovogodišnjem Festivalu hrišćanske kulture počeće u nedelju, 19. septembra, na praznik Čuda Svetog Arhangela Mihaila u Honi (Кolosi), liturgijskim sabranjem u zaječarskom Sabornom hramu, dok će se u nastavku Liturgije služiti molepstvije na početku nove školske godine. Nakon molitvenog sabranja u porti će biti održana dečja predstava. Istoga dana u porti hrama, sa početkom u 17:00 časova, biće upriličen muzičko-scenski prikaz „Poema Fjodor”. Retrospektiva animiranog filma održaće se sat vremena kasnije. Svečano zatvaranje 5. Festivala duhovno-dokumentarnog filma, zakazano je za 19:00 časova, u svečanoj dvorani zaječarskog pozorišta, nakon čega će biti prikazan pobednički film. U misionarskom centru Eparhije timočke „Gostoprimnica”, od 21:00, održaće se završni koncert filmskog festivala.

U ponedeljak, 20. septembra, u navečerje prestonog praznika zaječarskog Sabornog hrama, nakon služenja prazničnog večernjeg bogosluženja i litije ulicama grada, portret Dostojevskog biće svečano uručen Eparhiji timočkoj. U porti Sabornog hrama, u 20:30 sati, predavanje na temu: „Dostojevski, vera i hrišćanstvo”, održaće dr Bogdan Lubardić.

Na praznik Roždestva Presvete Bogorodice, u utorak, 21. septembra, sa početkom u 08:30 sati, služiće se sveta arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu. Nakon litrugijskog sabranja u porti hrama svečano će biti otvorena izložba „Moj hram – moj grad”. Svečano zatvaranje šestog Festivala hrišćanske kulture održaće se u svečanoj dvorani zaječarskog pozorišta, sa početkom od 19:00 časova, dok će u nastavku biti održan završni koncert umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.

Izvor:http://www.zajecar.info/3389-6-festival-hriscanske-kulture-od-13-do-21-septembra-u-zajecaru

Related posts