субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Lazareva pećina biser turističke ponude grada Bora

Lazareva pećina biser turističke ponude grada Bora

Turistička organizacija Srbije pokrenula je ogromnu nacionalnu kampanju koja poziva turiste da upoznaju našu zemlju. Neverovatno je koliko zanimljivih destinacija ima na koje nikada turisti nisu obratili pažnju ili im dali šansu. Istočna Srbija obiluje prirodnim bogatstvima a ovo podneblje je kao stvoreno za aktivan odmor, a biser turističke ponude grada Bora je Zlotska pećina koja je u ovom periodu otvorena za posete.

Grad Bor je pre nekoliko godina uvideo da je jedna od razvojnih šansi ovog kraja i turizam, te je počela i značajna afirmacija kompletne turističke ponude. Nikola Marić pomoćnik gradonačelnika u Boru kaže da je taj deo Srbije blagoslovljen turističkim potencijalima i da se radi na stvaranju uslova za njihovu punu prezentaciju.

Ulaganjem u turističku infrastrukturu grad Bor je već zauzeo ozbiljnu poziciju na turističkoj mapi Srbije. Prema podacima TO grada Bora od početka godine interesovanje turista za ovo područje je neuporedivo bolje nego ranije.

Nа završetku impresivnog Lazarevog kanjona, tokom stotina hiljada godina, formirala se u krečnjačkom humu Pripor visokom 56 metara, monumentalna Lazareva pećina. Lаzаrevа pećinа je izvorskа pećinа, a koko ističe Danilo Aleksić speleoolog ova pećina još uvek nije dovoljno istražena te predstavlja pravi izazov speleolozima.

Nadležni u TO nastoje da stvore impresivnu sliku o turističkim atrakcijama na teritoriji grada Bora, kako bi promenili uvreženo mišljenje da su Bor i okolina samo produkti eksploatacije rude. Kako je naglasio pomoćnik gradonačelnika Marić čak i površinski kop može da posluži u svrhu turizma.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts