субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA:  Savremene tehnologije u službi ljubavi iz ugla jednog tinejdžera u romanu „18 koraka do zvezda“

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Savremene tehnologije u službi ljubavi iz ugla jednog tinejdžera u romanu „18 koraka do zvezda“

U Zaječaru je nedavno iz štampe izašla knjiga „18 koraka do zvezda“ autora Petrović Nikole. Nikola je učenik Tehničke škole u Zaječaru, smer informacione tehnologije. Ovaj nadareni srednjoškolac pisanje pomenutog romana započeo je sa šesnaest godina, a kada je knjiga izašla iz štampe nekoliko njenih primeraka uručeni su zaječarskim srednjoškolcima koji su postigli zapažene rezultate na raznim državnim i međunarodnim takmičenjima.

   Roman „18 koraka do zvezda“ je dokaz da naša omladina stasava u buduće naučnike, umetnike, a u ovom slučaju i mlade pisce. Nikola je u svom romanu opisao kako ljubav dvoje tinejdžera može funkcionisati na daljinu uz pomoć savremene tehnologije. “ Hteo sam iz ugla jednog IT-evca da prikažem kakvu ulogu danas tehnologija  zauzima u ljubavi i šta se sve može učiniti telefonima“ kaže Nikola u Razgovoru za našu televiziju ( naš portal).

   Na pitanje kako je dobio ideju da napiše roman, Nikola kaže da su to prvo bili kratki tekstovi, “ U prvom trenutku nisam znao da će to biti knjiga, na početku je bilo je mnogo kratkih tekstova koji su kasnije počeli da liče na neku priču, koja je potom iznedrila jedan ljubavni roman“, kaže naš mladi pisac.

   U knjizi se govori o ljubavi na daljinu, a poruka je da bez obzira na udaljenost ljubav može da postoji. „Nikolina knjiga je u stvari jedna istinita ljuabvna priča“, otkrila nam je Irena Jović Stanojević urednica ovog romana. „Njegova namera je bila da ovom pričom fascinira devojku koja je živela daleko od njega, a u koju je bio zaljubljen, vremenom je došao na ideju uz neke sugestije da od toga može da napravi jedan dobar ljubavni roman, iz ugla jednog tinejdžera“ kaže urednica Jović Stanojević.

   Ono što je fascinantno jeste hrabrost ovog srednjoškolca da svoje iskustvo podeli s javnošću, bez obzira na činjenicu da nije pre toga imao iskustvo u pisanju. Treba istaći da je knjiga dobila neverovatnu logistiku od svih škola, počev od Tehničke koja je bila i pokretač cele priče. Knjiga je štampana u 500 primeraka od kojih je određeni broj uručen zaječarskim srednjoškolcima koji su postigli zapažene rezultate na raznim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Interesovalo nas je da čujemo Irenino mišljenje, sada kada je upoznala Nikolu da li misli da ima nade za našu omladinu, u smislu da će iz njihovih redova ponići budući pisci, umetnici i razni stručnjaci.

„Ovakvi slučajevi kažu da ima nade, dakle ako ovo bude neki „klik“ za neke mlade generacije, za njegove vršnjake da sve to može i drugačije ili da može mnogo lepše, međutim bojim se da pritisak koji dolazi do tih mladih ljudi sa raznih strana iz tog virtuelnog sveta previše veliki, tako da nisam sigurna da sve može da se preokrene u potpunosti. Ja se vodim onom starom krilaticom da nada postoji i da ona poslednja umire, a Nikola je dokaz da i drugačiji slučajevi postoje i da nije sve u potpunosti izgubljeno“, kaže Irena Jović Stanojević urednica ovog romana, čiji je izdavač produkcija i knjižara „Kaligraf“. 

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts