субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
U Štubiku su održani 48. „Krajinski običaji“

U Štubiku su održani 48. „Krajinski običaji“

U Štubiku su održani „Krajinski običaji“48. put. Daleke 1807. godine 19. juna dogodila se bitka u Štubiku i Malajnici u okviru prvog srpskog ustanka. Ova bitka je iznedrila vojnu saradnju sa Rusijom, što je uslovilo zaustavljanje turskih snaga da napreduju ka Vidinu i Poreču. U znak sećanja na tu bitku i događaje pre i posle nje, u Štubiku se već blizu 5 decenija organizuje manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva “Krajinski običaji”. Ova manifestacija je svrstana u red najstarijih priredbi tog tipa u Srbiji. Kako je istakao predsednik opštine Negoti Vladimir Veličković otvarajući ovogodišnju 48. smotru narodne tradicije i običaja, nakon prošlogodišnje pauze zbog epidemije, ove godine je ovaj događaj u Štibik doveo nekoliko folklornih ansambla koji su nastupili pred posetiocima, željnih ovakvih događaja.

 Na 48. “Krajinskim običajima” nastupila su kulturno umetnička društva iz Štubika, Kobišnice i Jabukovca, održano je takmičenje u narodnim veštinama i izabrana najlepša čobanica. Organizatori „Krajinskih običaja“ su:  Dom kulture „Stevan Mokranjac“, Mesna zajednica Štubik, KUD „Prerast“ i OŠ “Hajduk Veljko“ iz Štubika. Pokrovitelj je Opština Negotin.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts