четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Tehnička škola u Negotinu uvodi dualno obrazovanje

Tehnička škola u Negotinu uvodi dualno obrazovanje

Tehnička škola u Negotinu u novoj školskoj godini u saradnji sa kompanijom „Eliksir“ Prahova upisaće pored postojećih i dva odeljenja od po 30 učenika po dualnom modelu obrazovanja. U pitanju su trogodišnja zanimanja elektromonter mreža i postrojenja i bravar – zavarivač.

Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, on već u prvom razredu može početi da ide i u kompaniju, na učenje kroz rad. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji. Direktor Tehničke škole u Negotinu Saša Nikolić prilikom gostovanja u emisiji „Negotin moj grad“ rekao je da ovaj model obrazovanja za njih nije novina i da je pravi izbor za učenike koji nakon završene srednje škole odmah žele da se zaposle.

Učenici koji budu u narednoj školskoj godini upisali jedan od dva ponuđena profila, moći će praktična znanja da steknu u kompaniji „Eliksir“ Prahovo. U pitanju su trogodišnja zanimanja elektromonter mreža i postrojenja i bravar – zavarivač.

Neophodnost da se formalni obrazovni sistem prilagodi potrebama privrede za kadrovima, podstakla je razvoj dualnog obrazovanja. Na obostranu korist kompanija i učenika, ohrabruje se učenikova produktivnost i motivisanost za sticanje veština. Nakon završetka školovanja po dualnom modelu obrazovanja učenik se može zaposliti kod poslodavca ili pokrenuti sopstveni posao, ali takođe ima i prohodnost za dalje školovanje. Poslodavac na ovaj način smanjuje troškove obučavanja novozaposlenih i ulaže u budućnost svoje kompanije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts