субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
EU Karavan boravio u Negotinu

EU Karavan boravio u Negotinu

U Negotinu je ove srede boravio EU Karavan sa svim svojim sadržajima koji treba da EU približe našem ljudima. Pre dolaska u Negotin, EU karavan je posetio Beograd, Novi Sad, Niš, Pirot, Aranđelovac i Užice.

EU karavan na svom putu kroz Srbiju boravio je i u Negotinu, gde su građani mogli na Trgu Stevana Mokranjca ispred spomenika Hajduk Veljku da krenu na virtuelno putovanje Evropom i „otvore vrata“ kako bi uživo razgovarali sa ljudima širom Evrope. Zainteresovani su mogli i da se fotografišu sa motivima i znamenitostima evropskih gradova. Posetiocima su bili dostupni  šarenoliki sadržaji, interaktivna izložba na kojoj su uz pomoć savremene tehnologije mogli da pogledaju zanimljive video priče o podršci i saradnji Srbije i EU.

“ Srećni smo što je Negotin danas domaćin EU karavanu, ova manifestacija nas podseća na našu opredeljenost da budemo deo evropske porodice koja okuplja 27 zemalja“, rekao je u svom obraćanju građanima predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Pol-Anri Prese, šef sektora za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji podsetio je da se dan Evrope 9. maj obeležava kao rođendan Evropske unije. Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje
uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije i ovaj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija.

Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža (centri u Beogradu, Nišu i Novom Sadu) tradicionalno svake godine u maju nizom događaja slave Dan Evrope tokom celog meseca, sa željom da se građanima približe vrednosti i ideje EU, kao i značaj evropskih integracija Srbije. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts