субота, 13 јула, 2024

20 godina sa vama
Nova sanitetska vozila za Bor i Knjaževac

Nova sanitetska vozila za Bor i Knjaževac

Opšta bolnica u Boru i Zdravstveni centar u Knjaževcu dobili su nova sanitetska vozila zahavljujući sredstvima Evropske unije (EU) u okviru šireg paketa pomoći zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv Kovida-19 za koji je EU opredelila preko 17,6 miliona evra. Fondovi su prenamenovani iz niza programa  koje EU finansira u Srbiji od kojih i 2,1 miliona evra iz razvojnog programa EU PRO koji u Srbiji sprovodi UNOPS. Uz Bor i Knjaževac, nova vozila opremljena setom za kiseonik, mobilnim respiratorim, defibrilatorima, nosilima, kardiološkim stolicama, i drugim uređajima koji će doprineti da medicinske službe mogu još spremnije da zbrinu hitne slučajeve, stigla su tokom prošle nedelje u još 18 zdravstvenih institucija širom zemlje.

„Sanitetska vozila koje je dobilo 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji posebno će značiti građanima Srbije u manjim mestima, koja nemaju takva vozila ili su ona veoma stara” istakla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, dodajući da su vozila sa kompletnom opremom, tako da predstavljaju mini bolnice,  što je veoma važno jer tokom epidemije obezbeđuju i određenu dodatnu vrstu zdravstvene sigurnosti našem stanovništvu.

Ministar Joksimović navela je da su ova sanitetska vozila nabavljena sredstvima koje je Srbija dobila kao grantove od Evropske unije, koji su opredeljeni preko programa koje koristi Ministarstvo za evropske integracije.

Ona je ukazala i da je tokom epidemije deo sredstava u visini od 3,2 miliona evra prenamenjen za jačanje zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa i objasnila da su ta sredstva, osim za sanitetska vozila, iskorišćena i za nabavku frižidera za zamrzavanje vakcina, kao i 26 vozila za njihov transport.

„Od izbijanja pandemije pre godinu dana EU stoji uz Srbiju uz punu solidarnost. Sanitetska vozila su deo našeg paketa hitne medicinske pomoći od  više od 17 miliona evra kojom je obezbeđena ključna medicinska oprema, zaposleno medicinsko osoblje i potpomognut budžet. U tom smislu, predlog Evropske komisije da izdvoji 12 miliona evra za Srbiju kao doprinos iz Fonda solidarnosti EU predstavlja još jednu opipljivu komponentu naše podrške. Solidarnost će i dalje biti princip kojim se rukovodi podrška EU Srbiji. Udruživanjem snaga, zajedno, EU i Srbija će prevazići ova teška vremena i nastaviti s napretkom Srbije na putu ka članstvu u EU”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Opšta bolnica u Boru pokriva ceo Borski okrug sa preko 100.000 stanovnika, a prema rečima direktora dr Gorana Joksimovića novo donirano sanitetsko vozilo znači mnogo za transport najtežih bolesnika u zdravstvene institucije višeg nivoa. Bolnica ima još četiri saniteta različite starosti, od kojih su neka prešla i 800.000 kilometara.

U knjaževačkom Zdravstvenom centru (ZC) ističu da je sa novim i potpuno opremljenim sanitetom omogućen lakši i bezbedniji transport pacijenata kojima je neophodna hitna medicinska pomoć, ali i onih koji zbog stepena ugroženosti zdravlja moraju da budu preveženi u ustanove višeg ranga radi daljeg lečenja. Miloš Jovanović, pomoćnik direktora za nemedicinska pitanja ZC Knjaževac kaže da je, do donacije, raspoloživi sanitet koji koristi Služba za hitnu medicinsku pomoć, nabavljen još 2004. godine i da je zbog stalne upotrebe više puta servisiran, a sama medicinska oprema u sanitetu je zanavljana u nekoliko navrata jer se zbog stalne upotrebe često kvari.

Koliko su nova sanitetska vozila potrebna Zdravstvenom centru govori i činjenica da je opština Knjaževac među najvećim po površini u Srbiji, sa čak 85 seoskih naselja koja se pretežno nalaze u brdsko-planinskom području. „Pojedina naselja, poput sela na Staroj planini, udaljena su od zdravstvene ustanove i po više od 50 km, a možete samo zamisliti sa kakvim se poteškoćama susrećemo kada se u zimskim mesecima vrši hitan sanitetski transport pacijenata preko snegom zavejanih putnih pravaca kao što su Tresibaba ili Čestobrodica”, zaključio je Jovanović.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts