субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Obeležen 75. rođendan zaječarskog pozorišta Zoran Radmilović

Obeležen 75. rođendan zaječarskog pozorišta Zoran Radmilović

75. rođendan zaječarsko pozorište Zoran Radmilović proslavilo je kao nikad do sada, sa predstavom koja je igrana u praznoj sali. Naime pretpremijera predstave „Lepotica Linejna“ Martina Magdone, u režiji Janka Cekića,  zbog epidemiloške situacije izvedena je na sceni zaječarskog teatra bez prisustva ljubitelja pozorišne umetnosti zbog epidemije korona virusa.

U Zaječaru je 2. februara 1947. godine, na sceni Oblasnog narodnog pozorišta u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, odigrana prva predstava zaječarskog teatra Žita cvetaju Jurija Mokreva. 75 godine nakon toga prvi put u istoriji teatra,  izvedena predstava bez publike. Takve prilike diktira aktuelna situacija u vezi epidemije korona virusa. Dan pozorišta 2. februar obeležen je zatvorenom pretpremijerom predstave „Lepotica Linejna“ Martina Magdone, u režiji Janka Cekića.

“ 75 godina postojanje jedne institucije kulture u Srbiji je jubilej za divljenje“, izjavio je dir. Narodnog pozorišta Timočke krajine i centra za kulturu „Zoran Radmilović “ Vladimir Đuričić.

Ovaj komad Martina Makdone režirao je Janko Cekić čiji je to master rad, a njegov mentor je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja Egon Savin. Uloge tumače zaječarski glumci: Ana Bretšnajder, Nataša Petrović, Miloš Đuričić i Miloš Tanasković.

Predstava je mogla da se prati preko interneta na you tube kanalu pozorišta “Zoran Radmilović”, a kako kažu u ovoj ustanovi kulture Premijera predstave biće izvedena kada epidemiloški uslovi to dozvole.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts