среда, 8 маја, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru je potpisan ugovor o zameni racionalizaciji i održavanju dela sistema javnog osvetljenja

U Zaječaru je potpisan ugovor o zameni racionalizaciji i održavanju dela sistema javnog osvetljenja

U ponedeljak je potpisan ugovor grada Zaječara i privatnih partnera za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije. kako je ovom prilikom rečeno grad Zaječar je do sada za javno osvetljenje godišnje trošio oko 72 miliona dinara, odnosno za 15 godina na koliko je potpisan ugovor potrošio bi oko 9.2 miliona evra, a sa ovim ugovorom će umesto tog iznosa ukupno uštedeti najmanje oko 1.1 miliona evra i to bez sopstvenog ulaganja od strane grada.

Garantovanu godišnju uštedu uvođenjem novog javnog osvetljenja realizovaće zajedno grupa ponuđača sa nosiocem posla firmom Petrol d.o.o. Beograd, koja je deo korporacije Petrol ad Ljubljana. Privatni partneri samostalno finansiraju celokupnu implementaciju projekata.
„Nakon sprovedenog kompletnog postupka kako zakon nalaže i odluke skupšte grada Zaječara donete 18. 12. 2020. godine, konačno potpisujemo i ugovor koji će gradu doneti velike uštede“, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. On je naglasio da će zamena javne rasvete najverovatnije prvo početi na grljanskom putu, od bolnice pa do sela Grljan.

Kako je istaknuto, tokom ugovorenog perioda od 15 godina štedi se najmanje 82,98% električne energije, smanjuje se emisija CO2 za oko 9.400 tona godišnje, skoro za duplo se poboljšava osvetljenost i kvalitet osvetljenosti, proširuje se deo mreže.

„Našoj sredini je svaki dinar uštede važan, ali i na ovaj način realizujemo deo priprema za ulazak u EU“, rekao je gradonačelnik Ničić i naglasio da svako ko želi da vidi ovaj ugovor, može ga potražiti na sajtu grada Zaječara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts