четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Savindan obeležen skromno bez priredbi i zvanica

Savindan obeležen skromno bez priredbi i zvanica

SPC i verujući narod proslavili su Savin dan. Školska slava je ove godine zbog epidemije korona virusa obeležena skromno, u prisustvu sveštenika i ograničenog broja nastavnog osoblja i đaka, u skladu sa važećim merama u cilju suzbijanja zaraze covid 19.

Matična škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Salašu obeležila je Savin dan skromno bez tradicionalne priredbe i brojnih zvanica, obred rezanja slavskog kolača obavljen je u prisustvu lokalnog sveštenika i nekoliko zaposlenih u školi. „Sveti Sava ima veliki značaj u istoriskom smislu za razvoj Srbije, bio je prvi srpski arhiepiskop, a pored toga bio je i veliki državnik“, rekao je u svojoj besedi nakon rezanja kolača otac Nikola Nešić.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava. „Ove godine je praznovanje svedeno na minimum zbog epidemije korona virusa, kako u svim školama u zemlji tako i u našoj“, rekao je  dir.OŠ „Jovan Jovanović Zmaj “ Božidar Rajić.

Da podsetimo, drugo polugodište za sve đake u Srbiji počelo je 18. januara po modelu koji je važio od septembra, inače kako nam je direktor rekao prvo polugodište je proteklo bez većih problema kada je obelevanje od covid 19 infekcije u pitanju. “ Na sreću nismo imali obolelih među učenicima, bilo je nekoliko nastavnika koji su se zarazili, ali su se svi oporavili i vratili na posao“, rekao je  Božidar Rajić dir. škole u Salašu.

Matična škola “ Jovan Jovanović Zmaj“ u Salašu je teritorijalno najveća škola na teritoriji grada. Škola obuhvata svojim područjem sledeća odeljenja: Salaš gde se nalazi matična škola, zatim Veliku Jasikovu, Glogovicu, Dubočanu, Koprivnicu, Malu Jasikovu, Metriš, Tabakovac i Brusnik. Područno odeljenje u Koprivnici pohađaju deca iz Koprivnice, Jelašnice i Čokonjara, dok školu u Salašu pohađaju i učenici viših razreda iz Sikola, sa teritorije opštine Negotin.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts