петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
EКO FORUM O BIODIVERZITETU REКE DUNAV

EКO FORUM O BIODIVERZITETU REКE DUNAV

U okviru projekta prekogranične saradnje IPA Bugarska-Srbija koji naša opština realizuje u saradnji sa Tehnološkim institutom za akvakulturu“ iz Montane u Republici Bugarskoj u velikoj sali SO Negotin danas je počeo dvodnevni Eko forum na temu biodiverziteta reke Dunav. Forumu su preko zum aplikacije učestvovali i predstavnici udruženja iz Montane kao i predavač Eva Radeva,ekspert na temu biodiverziteta koja je govorila o ugroženim vrstama jesetre, stanju biodiverziteta u reci Dunav kao i o modelima i metodama očuvanja bioraznolikosti.

„ Projekat „Održivi eko prijateljski region“ pokrenut je u cilju procene biodiverziteta ribe u rečnim područjima, a posebno za vrste jesetra. Inače Bugarska i Srbija su jedno od evropskih žarišta biodiverziteta sa približno: 210 vrsta i podvrsta riba u Bugarskoj i 125 vrsta riba u Srbiji. Ova bogata biološka raznolikost podložna je uticajima širokog spektra pretnji kao rezultat ljudske aktivnosti i prirodnih procesa koji se javljaju u ekosistemima. Podsetiću da smo u okviru projekta dobili i čamac sa pratećom opremom. Reč je o plovilu specijalne izgradnje i zapremine koje će se koristiti za prikupljanje podataka o životinjskim i biljnim vrstama u delu reke Dunav koji prolazi pored Negotina koji će se kasnije procesuirati kroz GIS sistem koji je takođe razvijen kao deo ovog projekta. Projekat „Održivi eko prijateljski region“ realizujemo sa partnerskom organizacijom Tehnološkim institutom za akvakulturu iz Montane u Republici Bugarskoj, kao vodećim partnerom na projektu sa kojim takođe realizujemo zajedničke aktivnosti kao što su izrada studije i istraživanja o trenutnom stanju biljnog i životinjskog sveta u prekograničnoj regiji reke Dunav.“ istakao je u pozdrtavnoj reči Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Ukupan budžet projekta „„Održivi eko prijateljski region“ iznosi 545.775.61 evra, od čega opštini Negotin pripada 201.387.96 eura, 171.179,75 sredstva iz fonda EU (85 procenata), učešće opštine Negotin iznosi 30.208,20 evra.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts