четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
BEZ NOVIH MERE: Dr Stankulić: “Potrebno je primenjivati mere koje su uveliko na snazi i pooštriti kontrolu primene istih”

BEZ NOVIH MERE: Dr Stankulić: “Potrebno je primenjivati mere koje su uveliko na snazi i pooštriti kontrolu primene istih”

Na današnjem sastanku Stručno operativnog tima za higijensko- epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije, članovi su analizirajući trenutno stanje sa virusom korona na području Bora došli do zaključka da se, zbog konstatnog povećanja broja obolelih, epidemiološka situacija na teritoriji grada može oceniti kao izuzetno nestabilna i nepovoljna.

Kako je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u Boru ukupno 115 osoba pozitivno na virus, a za oko stotinu uzetih briseva se čekaju rezultati, nadležni iz zdravstvenih institucija ponovo skreću pažnju na nepoštovanje mera koje su na snazi.

„Najveći broj osoba pozitivnih na virus imamo upravo iz porodičnih kontakata, stoga je jasno da se građani ne pridržavaju mera koje su izrečene od strane epidemiologa, a tiču se njihovog boravka u kućnoj izolaciji. Neophodno je dati sve od sebe da se zaštite svi članovi porodice, kako ne bi došlo do većih komplikacija i posledica. Ne smemo dozvoliti da virus nastavi da se širi, a naročito moramo sprečiti njegovo širenje među decom.“, istakla je epidemiolog Doma zdravlja u Boru, dr Javorka Stankulić.

Kako je rečeno na konferenciji, nove mere se neće uvoditi, jer su postojeće izuzetno dobre i dosad su dale odlične rezultate, samo je neophodno pridržavati se njih.

„Da bi izbegli etiketiranje, ljudi ćute i kriju da su zaraženi i time dolazi do širenja virusa. Treba izbegavati okupljanja, treba nositi maske i držati distancu. Krajnje je vreme da se dozovemo pameti i da počnemo da se ponašamo odgovorno. Za novim merama trenutno nema potrebe, već je samo potrebno primenjivati mere koje su uveliko na snazi i pooštriti kontrolu primene istih. To će dovesti do vidnog rezultata i smanjenja broja zaraženih na teritoriji grada.“, dodala je dr Stankulić.

Prema rečima dr Gorana Joksimovića, na Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Boru trenutno se nalazi 18 bolesnika, od kojih je četrnaestoro pozitivno na virus, sa srednje teškom kliničkom slikom i većina njih je na kiseoničkoj potpori.

Joksimović je naglasio da svaki zdravstveni sistem, pa i gradska bolnica kao deo republičkog, ima svoje kapacitete, kako u ljudstvu, tako i u smeštaju i da bahato ponašanje pojedinaca dovodi do prezasićenja zdravstvenog sistema.

„Od marta meseca naši lekari rade više od 12 sati dnevno. Testiramo njihovu izdržljivost, testiramo njihovo zdravlje. Ovim putem upućujem jedno upozorenje našim sugrađanima – nemojmo dozvoliti da zbog neodgovornosti i nepridržavanja mera, dođemo u situaciju da nemamo gde da primamo pacijente. Strategija za kovid sistem je razrađena, ali treba razmisliti o našim najbližima kojima će, zbog drugih bolesti, možda biti neophodno lečenje u bolnici. Njima ne možemo uskratiti pravo na lečenje.“, zaključio je dr Joksimović.

Direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević dodala je da će svaki pacijent ubuduće imati zakazano vreme za javljanje lekaru u kovid ambulanti. Iz tih razloga, pojačano je medicinsko osoblje u ovoj službi, a nadležni apeluju na građane da imaju strpljenja i ne stvaraju gužve ispred ambulante.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts