недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
U toku je izrada vinogradarskog registra  za podučje borskog okruga

U toku je izrada vinogradarskog registra za podučje borskog okruga

Upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar je zakonska obaveza svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu, a imaju više od 10 ari pod vinovom lozom. Ovu obavezu imaju i vinogradari čiji je vinograd manji od 10 ari, a svoje grožđe stavljaju u promet. U Poljoprivredno svetodavnoj stručnoj službi u Negotinu u toku je izrada vinogradarskog registra za podučje borskog okruga gde ima hiljadu i 500 gazdinstava, koja imaju vinograde a nisu upisani u registar.

Kako ističu u PSSS Negotin vlasnici poljoprivrednog gazdinstva koji su imali prijavljen vinograd, a koji se više ne ekspoatiše, već se na toj parceli nalazi neka druga kultura dužni su da prijave svaku promenu, kako ne bi došli u situaciju da im budu uskraćeni određeni podsticaji.

Od 1500 poljoprivrednika koji imaju vinograde a nisu upisani u registar, najviše ih je neprijavljeno u Boru, zatim sledi Negoti, kladovo pa Majdanpek. Do sada je kako su nam rekli u PSSS Negotin kontaktirana jedna četvrtina od ukupnog broja vlasnika domaćinstva, a rok da se kompletan posao završi je do kraja godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts