петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Pijačni barometar

Pijačni barometar

Ponuda sezonskog povrća i voća na zelenoj pijaci u Zaječaru ovih dana je izuzetno dobra. Još uvek je moguće kupiti sve namirnice za pripremu zimnice, ukoliko se sa tim poslom okasnilo.

Jesenji plodovi su karakteristični za pripremu raznih turšija, salata, ajvara ali i džemova, pekmeza i kompota. Bez obzira što su mnogi zimnicu već pripremili, uvek ima i onih koji to ostavljaju za sam kraj sezone. Obilazeći zaječarsku pijacu videli smo da ponuda sezonskog povrća i voća i dalje dobra, ali da su cene nešto više u odnosu na početak sezone ali i na prošlogodišnje.

I dok je ponuda dobra, potražnja je slabija, ne samo ovih dana već se ljudi manje interesuju za kupovinu proizvoda na zelenoj pijaci u odnosu na isti period prošle godine. Kako kažu razlog je osetno poskupljenje i ograničen kućni budžet.

Za pripremu zimnice treba odabrati samo zrele, čvrste i zdrave plodove voća i povrća, kakvih ima na zelenoj pijaci u Zaječaru ali treba računati i na, kako domaćice kažu jače cene, na primer kilogram grožđa se ovih dana može naći od 150 – 130 dinara, jabuka je 100din kg, kruška 80 din. Paprika se trenutno prodaje po ceni od 100 -120 din za kg, dok je kupus 30 dinara. Optimistične prognoze su da će kupus u narednom periodu pojeftiniti, kada bude počela sezona kiseljenja. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts