недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
Deljenje radosti i sreće virtuelnim putem u okviru dečje nedelje

Deljenje radosti i sreće virtuelnim putem u okviru dečje nedelje

Dečja nedelja koja se ove godine obeležava pod sloganom ”Podeljena sreća dva puta je veća” u osnovnim školama Stevan Mokranjac u Kobišnici i Branko Perić u Rudnoj Glavi obeležena je u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom ali u korak sa savremenim društvom i digitalnim tehnologijama. Naime prvaci iz pomenutih škola podelili su svoje đačke brige i radosti na daljinu, a ipak uživo, virtuelnim putem.

Nakon tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta, čovečanstvo se suočava sa novim izazovima u vidu pandemije COVID 19, u ovoj globalnoj borbi niko nije pošteđen, čak ni deca! U nedelji kada se slave njihova prava i slobode najviše se oseća i teret aktuelne situacije, te se nameće potreba da se cela jedna godina posveti najmlađima. Ovogodišnja ”Dečja nedelja” drugačija je od svih prethodnih. Ove godine nema masovnih dečjih manifestacija, vašara, maskenbala i druženja, aktivnosti se odvijaju na časovima i uglavnom zavise od kreativnosti i angažovanja učitelja i nastavnika. zato su dve školske drugarice, dve učiteljice Danijela Pejčić iz OŠ Stevan Mokranjac u Kobišnici i Olivera Žurkić iz Škole Branko Perić u Rudnoj Glavi osmislile su zajednički virtuelni čas na kojem su se deca upoznala i družila.

Nastavnici razredne nastave ove školske godine po prvi put ostvaruju nastavu iz predmeta Digitalni svet u prvom razredu osnovne škole, a ove dve dovitljive učiteljice iskoristile su prednosti digitalizacije i rešile da organizuju jedan zajednički dan “preko mreže”. Deci su na ovaj način pokazle kako se digitalna tehnologija koristi na pravi način u funkciji učenja, saznavanja, iskrenog druženja i deljenja osećanja.

U duhu jeseni, prvaci u ove u osnovnim školama Stevan Mokranjac u Kobišnici Branko Perić u Rudnoj Glavi  spremali su zimnicu i recepte delili da svojim vršnjacima.

Učiteljice ovih dveju škola naglašavaju da je inovacija ovog njihovog poduhvata  u tome što će deca moći, na daljinu, a ipak uživo da podele svoje đačke brige i radosti. Jer kako kažu sreća kada se deli, postaje duplo veća! 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts