петак, 3 маја, 2024

20 godina sa vama
Uzorkovana voda za piće na 10 mernih mesta u mreži u Zaječaru

Uzorkovana voda za piće na 10 mernih mesta u mreži u Zaječaru

Na osnovu zahteva JKP „Vodovod” Zaječar, stručna služba Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar juče je izvršila uzorkovanje vode za piće na 10 mernih mesta u mreži u Zaječaru.

Na osnovu preliminarnih rezultata fizičko-hemijskih i hemijskih parametara analiziranih uzoraka vode za piće utvrđeno je da je devet uzoraka usaglašeno sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, osim uzorka uzetog sa česme u prodavnici „Zvezda“ u ulici Miloša Obilića gde su utvrđene povećane vrednosti za mutnoću od 1,84 N11) (mah 1 N111) i povećana koncetracija mangana od 0,058 td/1 (MDK 0,05 td/1).

Mikrobiološke analize vode su u toku.

U svim uzorcima je izmerena koncentracija rezidualnog hlora u opsegu od 0,1 do 0,5 td/1.

Na osnovu svega može se zaključiti da se voda može koristiti za piće i pripremu hrane, uz dodatno ispiranje mreže i ispuštanje vode iz sistema u delu naselja gde je utvrđena neispravnost, Nakon toga izvršiti ponovnu kontrolu vode na osnovni (A) pregled. Konačni zaključakće biti dat po završetku mikrobioloških analiza”.

Ukoliko se primeti ponovno zamućenje potrebno je obavestiti potrošače da da se voda ne koristi za piće i pripremanje hrane, a o svemu obaveštavati ZZJZ „Timok“ Zaječar”

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts