уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Peti Festival hrišćanske kulture u Zaječaru od 9. do 13. septembra

Peti Festival hrišćanske kulture u Zaječaru od 9. do 13. septembra

U sredu 9. septembra u Zaječaru će svečano biti otvoren peti Festival hrišćanske kulture. Zbog pandemije virusa korona i aktuelnih mera zaštite sva predavanja, koncerti, projekcije filmova i promocije knjiga planirani programom Festivala hrišćanske kulture biće održani uglavnom na otvorenom.

Višednevni Festival hrišćanske kulture počinje u sredu 9. septembra dočekom ikone Presvete Bogorodice Koločke, zatim Večernje sa Akatistom Presvetoj Bogorodici Koločkoj. Izložba “Svete žene”, autora Marije Vukosavljević koja  će biti postavljena u galeriji  Narodnog muzeja uslediće nakon toga u 19h.

Đakon Uroš Pamučar ističe da je ceo festival će ove godine  posvećen pedesetogodišnjici upokojenja episkopa Emilijana Piperkovića koji je u eparhiji Timočkoj stolovao 48 godina.

Pamučar naglašava da je prvobitni cilj ovog  festivala dostignut, te da u godinama koje dolaze predstoji nadgradnja i obogaćivanje festivalskih sadržaja.

Festival se 11. septembra seli na kasnoantički lokalitet Feliks Romulijana gde će na  na temelju ranohrišćanske bazilike biti služena Sveta arhijerejska liturgija. U program festivala uvrštena je i  izložba na otvorenom: „Kulturno blago Negotinske Krajine” – Muzej Krajine. Poslednjeg festivalskog dana predviđeno je prikazivanje dokumentarnog filma režisera Sanjina Mirića: „Sedam hiljada duša”, čime će ovogodišnji festival biti završen.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts