уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Preduzete mere u suzbijanju afričke kuge svinja u Aleksandrovcu

Preduzete mere u suzbijanju afričke kuge svinja u Aleksandrovcu

Nedavno je u negotinskom selu Aleksandrovac, otkrivena afrička kuga svinja kod domaćih svinja. Tim povodom je zasedao opštinski štab za vanredne situacije koji je doneo niz mera u cilju suzbijanja zaraze. Po nalogu uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede izvršena je eutanazija svih domaćih svinja sa područja ugroženog sela.

Opština Negotin je jedina u Srbiji gde je registrovana bolest na domaćim svinjama. Komandant štaba za vanredne situacije u ovoj opštini Vladimir Veličković ističe da su preduzete sve potrebne mere kako bi se sprečilo širenje zaraze. Organizovane su i edukaciji stanovništva,meštani su dužni da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave, a leševe životinja ne smeju uklanjati sami,taj posao je poveren JKP Badnjevo.

Po nalogu uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede izvršena je eutanazija svih domaćih svinja sa područja ugroženog sela. Veličković ističe da će vlasnicima poljoprivrrednih domaćinstava šteta biti nadoknađena.

Tačno je utvrđena zona sa prisustvom afričke kuge svinja u opštini Negotin, gde su u skladu sa pravilima preduzeti svi neophodni koraci kako bi se sprečilo dalje širenje“. Područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Aleksandrovac proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts