уторак, 7 маја, 2024

20 godina sa vama
Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti velikog broja Timočana

Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti velikog broja Timočana

U organizaciji ZZJZ „Timok“, odseka za promociju zdravlja na Trgu oslobođenja u Zaječaru organizovana je akcija merenja krvnog pritiska građanima, a povodom svetskog dana srca. Svetski dan srca obeležen je ove godine pod sloganom  „Svim srcem za zdravo srce”.

Zavod za javno zdravlje u Zaječaru već celu jednu deceniju aktivno učestvuje u promociji zdravlja i zdravih stilova života. “ Bolesti srca i kardiovaskularne belesti vodeći su uzrok smrti i u Timočkoj krajini“, istakla je dr Ivana Ćirić specijalista javnog zdravlja u ZZJZ „Timok“ u Zaječaru.

dr Ćirić kaže da su akcije poput ove izuzetno popularne kod ljudi, pored kontrole krvnog pritiska, građani mogu da dobiju i neke korisne savete što je kako se pokazalo jako značajno starijoj populaciji.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije mnogi stari sugrađani odlažu svoje redovne kontrole kod izabranog lekara, te im je prilika da prekontrolišu krvni pritisak bez da moraju da odu do doma zdravlja dobrodošla.

Ovogodišnja manifestacija koja ima za cilj da skrene pažnju na bolesti srca i krvih sudova, odvija se u senci pandemije COVID-19, a lekari podsećaju da  ta zaraza  naročito ugrožava srčane bolesnike i stavlja ih pod dvostruki rizik. S jedne strane, srčani bolesnici su već narušenog zdravlja, a ako se inficiraju korona virusom, rizik da razviju težu kliničku sliku COVID-19 je veći.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts