четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Održana vanredna sednica Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin

Održana vanredna sednica Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin

Na današnjoj vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin, kojom je predsedavao Vladimir Veličković, komandant Štaba, razmatrana je aktuelna situacija povodom pojave zarazne bolesti kod životinja- afričke kuge svinja kao i mogućnost održavanja 55. Mokranjčevih dana i jesenjeg vašara.
Na početku sednice Vladimir Veličković, komandant Štaba je upoznao članove štaba da je Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika najmanje 3km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Aleksandrovac koje obuhvata naseljena mesta: Aleksandrovac, Кovilovo, Rajac i Crnomasnica u opštini Negotin proglašeno zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Područje poluprečnika najmanje 10km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Aleksandrovac, proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Opština Negotin jedina u Srbiji gde je registrovana bolest na domaćim svinjama, te da se mora shvatiti ozbiljnost situacije i da je neophodno preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da leševe ne ukopavaju sami.
Članovi Štaba su usvojili Zaključak kojim se nalaže Odeljenju za budžet, finansije i LPA opštine Negotin da imobiliše sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja JКP „Badnjevo“ Negotin na uklanjanju, odvoženju i zakopavanju leševa svinja na stočnom groblju u Braćevcu, i ostalih mera koje naloži Republička Veterinarska inspekcija i Štab za VS za teritoriju opštine Negotin i Preporuku da se predsednici saveta MZ i savet MZ na ugroženom području, referenti matičnih područja aktivno uključe u pomoći na sprovođenju naloženih mera. Preporučeno je da se preko sredstava javnog informisanja obaveštava stanovništvo o preduzetim merama.
U okviru druge tačke dnevnog reda, Vladimir Veličković, komandant Štaba za VS upoznao je prisutne sa dopisom ZZJZ „Timok“ Zaječar povodom zahteva štaba za dostavljanjem Mišljenja o mogućnosti održavanja 55. Mokranjčevih dana i Jesenjeg vašara. U mišljenju se ističe da je epidemiološka situacija na teritoriji Zaječarskog i borskog Okruga, kao i u Republici Srbiji nesigurna. S obzirom na specifičnost manifestacija, kao i očekivani broj učesnika, smatraju da bi održavanje pomenutih manifestacija predstavljalo epidemiološki rizik i predlažu odlaganje istih, za period kada epidemiološka situacija bude povoljna.
Značaj održavanja manifestacije 55. Mokranjčevih dana za opštinu Negotin i sve građane Opštine je od velikog značaja, istakao je Veličković, ali je isto tako velika odgovornost i na prvom mestu da sačuvamo zdravlje ljudi. Do sada smo jedina Opština u okruženju koja svojim merama, koje je štab naložio i sprovodio, nije dozvolila širenje epidemije COVID 19 te da se u saradnji sa građanima i ostalim subjektima za sada uspešno borimo sa bolešću koja ugrožava čitavu planetu.
Štab za vanredne situacije je doneo Zaključak da se odlažu manifestacije 55. „Mokranjčevi dani“ i „Jesenji vašar“, za period kada epidemiološka situacija bude povoljna i Preporuku da „Dom kulture“ i opština Negotin prigodnom izložbom i puštanjem preko javnog ozvučenja u gradu Mokranjčevih rukoveti kao i prezentovanjem preko sredstava javnog informisanja život i dela S.S. Mokranjca i drugim prigodnim sadržajima obeleži ovaj kulturni događaj.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts