четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru

Hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru

Proteklih dana je na društevnim mrežama objavljeno niz statusa o navodnoj otmici maletne devojčice iz Zaječara od strane Centra za socijalni rad u ovom gradu. Naime otac deteta Ljubiša Stefanović iz Vratarnice obratio se za pomoć putem društvene mreže fb gde navodi da mu je dete odvedeno iz hraniteljske porodice i da su mu uskraćene informacije o tome gde se dete nalazi i zabranjeno mu je da devojčicu viđa. Na pomenutoj društvenoj mreži pokrenuta je akcija da se situacija razreši i  zatraženo je od Centra za socijalni rad da se ovim povodom oglasi. U celu priču uključilo se i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Nakon objave fb statusa Ljubiše Stefanovića iz zaječarskog sela Vratarnica da mu je dete iz hraniteljske porodice odvedeno u nepoznatom pravcu i da su mu uskraćene bilo kakve informacije, gde se dete nalazi i ko je dete odveo. Izvesni Saša Borojević pokrenuo je akciju koja ima za cilj razrešenje novonastale situacije,  akcija je započela takođe putem pomenute društvene mreže, on je uputio je apel  Centru za socijalni rad u Zaječaru da se oglasi saopštenjem u kome će navesti, gde se dete trenutno nalazi, iz kojih razloga je izmešteno iz hraniteljske porodice u koju je prvobitno smešteno, i iz kojih razloga se biološkom ocu uskraćuju informacije o njegovom detu, Borojević  postavlja i pitanje da li je možda dete nezakonito odvedeno iz zemlje i iznosi sumnju da se radi o trgovini decom. Kako je istakao u svom obraćanju javnosti, ukoliko se za petnaestak dana sitacija ne razreši, on će zajedno sa aktivistima u borbi za prava dece i pravnim timom doputovati u Zaječar gde će od nadležnih zahtevati odgovore. U celu priču uključilo se i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naime povodom objava o navodnoj otmici i prodaji deteta iz Zaječara, ministar za rad Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N. S. i njenoj porodici.

Zoran Đorđević je naložio hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na Fejsbuku, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N. S. iz tog grada.

„Ovde se radi o sudskoj odluci i to sa ministarstvom na čijem sam čelu nema nikakve veze, javnost je u ovom procesu isključena zato što se radi o maloletnom detetu“, istakao je ministar Zoran Đorđević, on je naglasio da se dete nalazi u zemlji i da o njemu brine hraniteljska porodica ali zbog prirode stvari podaci gde se dete nalazi ne mogu trenutno biti otkriveni.

U cilju zaštite najboljeg interesa deteta, ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite resorno ministarstvo apeluje na javnost da se suzdrže od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija.Bezbednost deteta i obezbeđivanje svih uslova za zdravo, srećno odrastanje i bezbrižno detinjstvo je prioritet rada resora kojim rukovodi ministar Đorđević, dodaje se u saopštenju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts