четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Bez vašara u Salašu 1. septembra 2020. godine

Bez vašara u Salašu 1. septembra 2020. godine

Zbog aktuelne epidemiološke situacije dugogodišnja tradicija održavanja vašara u Salašu ove godine je prekinuta. Kako su vašari, bez obzira na činjenicu da smo potrošili već dve decenije 21. veka, i dalje događaji koji mnogim ljudima predstavljaju priliku da sretnu prijatelje i rodbinu, a sa druge strane šansa da  brojni trgovci na vašarima prodajom svoje robe zarade neki dinar, opravdano je nezadovoljstvo i jednih i drugih.

Vašari se u Srbiji održavaju od 19. veka, a neki autori tvrde da su postojali i ranije, to su  jednodnevne ili višednevne manifestacije na kojima se ljudi okupljaju radi trgovine, druženja i zabave. Već decenijama u nazad 1. septembar je pored početka nove školske godine, za salašane bio i dan kada se u centru ove varošice održa tradiocionalni vašar. Godinama su trgovci i zanatlije  iz svih krajeva zemlje dolazili na ovu nadaleko poznatu svetkovinu, vođeni entnuzijazmom i kako se čini različitim informacijama o mogućnosti održavanja vašara, nekolicina trgovaca je montirala svoje tezge i ovog 1. septembra, međutim ubrzo nakon što je roba bila izložena intervenisala je komunalna milicija i naložila im da se udalje sa vašarišta.

I dok neki vašar koriste da ponešto zarade, drugima je to prilika da sretnu rodbinu, prijatelje. Tokom istorije vašari su se uglavnom održavali u doba godine u kom dospevaju određeni poljoprivredni proizvodi, a kako kažu meštani Salaša danas je poljoprivredniku najteže, pogotovo onom koji manje proizvodi i koji je računao da će nešto od svojih proizvoda ponuditi na vašaru, a sada mu je i ta šansa uskraćena.

Vašar je kod Srba od davnih vremena bio najvažnije i najmasovnije društveno okupljanje, šaroliki skup povodom nekog verskog praznika, na gradskom ili seoskom trgu, gde se trgovalo i zabavljalo. Međutim ta atmosfera od pre korone nikada neće biti ista, a i upitno je da li će se i na koji način ubuduće vašari održavati. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts