петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
NOVI ZAКLJUČAК ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE NEGOTIN

NOVI ZAКLJUČAК ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE NEGOTIN

Na osnovu podataka Кriznog Štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 Vlade Republike Srbije, da je epidemiološko stanje na teritoriji Srbije pogoršano, i preporuke da štabovi na nivou lokalnih samouprava preduzmu preventivne mere radi sprečavanja širenja virusa, Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin na današnjoj 30. Vanrednoj telefonskoj sednici d o n e o j e:

Z A К LJ U Č A К

  1. O sprovođenju mera propisanih Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 „Službeni glasnik RS“, br. 66 od 7. maja 2020, 93 od 1. jula 2020, 94 od 3. jula 2020, 100 od 16. jula 2020. staraće se komunalna inspekcija Opštinske uprave opštine Negotin, u skladu sa zakonom i drugim propisima u saradnji sa nadležnim insekcijskim i drugim organima i organizacijama, a u vezi:
    1) obaveznog nošenje zaštitne maske i održavnje međusobnog rastojanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru i javnim mestima na otvorenom prostoru,
    2) dozvoljenog broja lica pri javnim okupljanjima u zatvorenom ili otvorenom prostoru,
    3) aktivnosti predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, ako se ne poštuju mere propisane Uredobom,
    4) aktivnosti poslodavci koji obavljaju trgovinsku ili ugostiteljsku delatnost, ne poštujući mere propisane Uredbom,
    5) obavljanja gradskog i prigradskog prevoza, pružanja stanične usluge na autobuskim stanicama, ne poštujući mere propisane Uredbom,
  2. Vozači u javnom prevozu i korsinisici usluga javnog prevoza: taksi prevoza i prigradskog prevoza, dužni su da koriste zaštitne maske sve vreme trajanja vožnje. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju propisno postavljenu zaštitnu masku. Vozač ili ovlašćeno lice prevoznika (kondukter) ne sme primiti lice u vozilo javnog prevoza koje ne nosi na propisan način zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno dezinfekciju vozila.
  3. Saglasno Naredbi o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, „Službeni glasnik RS“, broj 100 od 16. jula 2020.koja uređuje:,, Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 10 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m² može biti prisutno jedno lice.”, PREPORUČUJE SE:
    1) uzdržavnje od okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru (kafane, restorani, barovi, noćni klubovimi, sale za organizovana slavlja, Domovi kultura, sportski i drugi zatvoreni objekti pogodni za prijem većeg broja lica),
    2) uzdržavanje od svadbenih veselja, proslava krštenja i drugih proslava i svečanosti, kao i muzičkih, zabavnih i drugih manifestacija u ugostiteljskim i sličnim objektima
    3) uzdržavnja od organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija (sabora, vašara i sl.), osim od trenažnog rad svim sportistima i rekreativcim uz poštovanje propisanih mera koje je proističu iz Preporuke Кriznog Štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 Vlade Republike Srbije: „Nastavak trenažnog procesa-trening vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije počinje 11.maja 2020.godine u svim sportskim objektima“.,
    4) za vreme dozvoljenog javnog okupljanja u zatvorenom ili otvorenom prostoru moraju biti primenjene sve preventivne mere koje se odnose na dezinfekciju, sanitarno – tehničke i higijenske uslove uz poštovanje minimalne distance između lica od 2 metra, uz obavezno korišćenje zaštitne maske i da to čini na ispravan način, pokrivajući u potpunosti nos i usta,
    5) na ulazu u zatvoreni prostor obavezno je postavljanje dezinfekcione barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom,
  4. Prepručuje se privrednim društvima i preduzetnicima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost (restorana, kafića, barova, kladionica, objekata brze hrane i drugih ugostiteljskih objekata) na teritoriji opštine Negotin da:
     radno vreme ograniče na period od 07.00 do najkasnije 23,00 časa svakog dana uz obaveznu primenu svih mera, propisanih Uredbom i Naredbom,
     na ulazu u zatvoreni prostor objekta mora se vidno istaći dozvoljeni maksimalan broj korisnika-potrošača.
  5. Prepručuje se prodavnicama, tržnim centrima, ekspoziturama banaka, objektima pošta i drugim maloprodajnimo bjektima:
     Radno vreme ograniče na period od 06.00 do najkasnije 22,00 časa svakog dana.
  6. Preporučuje se kozmetičkim salonima, frizerskim salonima, salonima lepote, privatnim zubarskim i sličnim zdravstvenim ordinacijama, igraonicama za decu, fitnes centrima i teretanama da rad organizuju uz poštovanje svih preventivnih mera, dezinfekcionih, sanitarno – tehničkih i higijenskih uslova (obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija, dezinfekcione barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, itd.) i uz poštovanje distnce propisane Naredbom, a da radno vreme ograniče na period od 07.00 do najkasnije 22,00 časa u toku dana.
  7. Nalaže se JКP „Badnjevo“ Negotin da poštuje sve ranije propisane mere Štaba za vanredne situacije koje se odnose na rad na „Zelenoj pijaci“, „Cvetnoj pijaci“ i „Mlečnoj pijaci“ .
    Prodavci na „Zelenoj pijaci“, „Cvetnoj pijaci“ i „Mlečnoj pijaci“, radnici, kao i kupci moraju nositi zaštitne maske na propisan način.
    Nalaže se JКP „Badnjevo“ Negotin da udalji sa „Zelene pjace“, „Cvetne pijace“ i „Mlečne pijace“ prodavce odnosno zakupce tezgi koji na propisan način ne nose zaštitne maske.
    JКP „Badnjevo“ Negotin da svakodnevno vrši čišćenje i dezinfekciju na „Zelenoj pijaci“, „Cvetnoj pijaci“ i „Mlečnoj pijaci“. U slučaju nepoštovanja odredbi iz ove tačke, Štab za vanredne situacije će doneti odluku o zatvaranju „Zelene pijace“, „Cvetne pijace“ i „Mlečne pijace“.
  8. Nalaže se JКP „Badnjevo“ Negotin da realizuje sve preporučene mere sa 3 redovne sednice Štaba za vanredne situacije za terotoriju opštine Negotin:
    „U cilju poboljšanja higijenskih-epidemioloških uslova na javnim površinama u gradu, JКP Badnjevu se nalaže da u narednom periodu 2 puta nedeljno vrši dezinfekcija javnih površina u gradu (gradski parkovi, sportska i dečija igrališta, pešačke zone i trga u centru grada, gradske pijace, površina ispred državnih i kulturnih institucija, banaka, pošte, saobraćajnica u gradu)“.
  9. Preporučuje se upravnicima stambenih zajednica da redovno vrše dezinfekciju javnih prostora u zgradama (zajedničkih prostorija, hodnika i gelendera) i da na ulazu u stambenu jedinicu postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl.) natopljenu odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.
  10. Utvrđene mere ovim Zaključkom primenjuju se od 12. avgusta 2020. godine

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts