петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Štab za vanredne situacije opštine Negotin doneo nove mere

Štab za vanredne situacije opštine Negotin doneo nove mere

Na osnovu podataka Кriznog Štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 Vlade Republike Srbije, da je epidemiološko stanje na teritoriji Srbije pogoršano, i preporuke da štabovi na nivou lokalnih samouprava preduzmu preventivne mere radi sprečavanja širenja virusa, Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin na današnjoj 28. Vanrednoj telefonskoj sednici doneo je:
Z A К LJ U Č A К

  1. Obavezno je nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru na ispravan način, pokrivajući u potpunosti nos i usta, uz poštovanje minimalne distance između lica od 2 metra.
  2. U javnom i taksi prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku sve vreme trajanja vožnje. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju propisno postavljenu zaštitnu masku. Vozač ili ovlašćeno lice prevoznika (kondukter) ne sme primiti lice u vozilo javnog prevoza koje ne nosi na propisan način zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno dezinfekciju vozila.
  3. Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19, ZABRANJUJU se javna okupljanja na teritoriji opštine Negotin na javnim mestima u zatvorenom prostoru (kafane, restorani, barovi, sale za organizovana slavlja, Domovi kulture, sportski i drugi zatvoreni objekti pogodni za prijem većeg broja lica) kada se istovremeno okuplja više od 100 lica.
    Za vreme dozvoljenog okupljanja u zatvorenom prostoru moraju biti primenjene sve preventivne mere koje se odnose na dezinfekciju, sanitarno – tehničke i higijenske uslove uz poštovanje minimalne distance između lica od 2 metra, uz obavezno korišćenje zaštitne maske i da to čini na ispravan način, pokrivajući u potpunosti nos i usta.
    Na ulazu u zatvoreni prostor obavezno je postavljanje dezinfekcione barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.
  4. OGRANIČAVA SE okupljanje na otvorenom prostoru na maksimalno 200 osoba.
    Prilikom okupljanja ljudi na otvorenom prostoru obavezna je preventivna mera fizičke distance – udaljenost od minimum 2 metra.
  5. ZABRANJUJE SE održavanje svadbenih veselja, proslava krštenja i drugih proslava i svečanosti, kao i muzičkih, zabavnih i drugih manifestacija u ugostiteljskim i sličnim objektima.
    5.1. ZABRANJUJE SE organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija (sabora, vašara i sl.).
    5.2. DOZVOLJEN je trenažni rad svim sportistima i rekreativcim uz poštovanje propisanih mera koje je proističu iz Preporuke Кriznog Štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 Vlade Republike Srbije: „Nastavak trenažnog procesa-trening vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije počinje 11.maja 2020.godine u svim sportskim objektima“.
  6. ZABRANJUJE SE rad noćnih klubova dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji Republike Srbije.
    Dozvoljen je rad dečijih igraonica uz poštovanje maksimalnog broja korisnika, minimalnog prostora po 1 korisniku od 4 metra kvadratna površine.
  7. Radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, kladionica, objekata brze hrane i drugih ugostiteljskih objekata) na teritoriji opštine Negotin može biti od 07.00 do najkasnije 23,00 časa u toku dana.
    Navedeno radno vreme ugostiteljskih objekata iz prethodnog stava odnosi se kako na radne dane tako i na dane vikenda (ukoliko nije na snazi zabrana kretanja u dane vikenda – „policijski čas“), uz obaveznu primenu svih preventivnih mera koje se odnose na dezinfekciju, sanitarno – tehničke i higijenske uslove kao i fizičke distance – udaljenosti od najmanje 2 metra.
    U ugostiteljskom objektu zatvorenog tipa (restoranima, kafićima, barovima, kladionicama, objektima brze hrane i drugim ugostiteljskim objektima), kao i u ugostiteljskim objektima koji imaju postavljene letnje bašte (u delu otvorenog prostora) na teritoriji opštine Negotin, broj gostiju se ograničava na minimalno 4 metra kvadratna površine po gostu, a do maksimalno 100 gostiju, uz zabranu propisanu tačkom 5. stav 1. ovog Zaključka.
    Na ulazu u zatvoreni prostor objekta mora se vidno istaći dozvoljeni maksimalan broj korisnika-potrošača.
    Osoblje ugostiteljskih objekata iz ove tačke sve vreme mora nositi zaštitnu masku, dok gosti navedenih ugostiteljskih objekata mogu da skinu zaštitne maske samo dok sede za stolom, ali ih moraju nositi dok ulaze ili izlaze iz ugostiteljskog objekta ili idu u toalet istog.
  8. U prodavnicama, tržnim centrima, ekspoziturama banaka, objektima pošta i drugim maloprodajnim objektima na teritoriji opštine Negotin ograničen je istovremeni boravak lica-potrošača u istima i to tako što na 4 metra kvadratna korisne površine može boraviti jedno lice-potrošač, s tim da minimalna fizička distanca između potrošača međusobno i ostalih lica u objektima prodavnica, tržnih centara, ekspoziturama banaka, objekata pošta i drugih maloprodajnih objekata bude minimalno 2 metra.
    Radno vreme prodavnica, tržnih centara, ekspozitura banaka, objekata pošta i drugih maloprodajnih objekata na teritoriji opštine Negotin može biti od 06.00 do najkasnije 22,00 časa u toku dana.
    Osoblje prodavnica, tržnih centara, ekspozitura banaka, objekata pošta i drugih maloprodajnih objekata mora nositi zaštitnu masku na propisan način sve vreme obavljanja delatnosti, ista mera se odnosi i na potrošače dok se nalaze u prodavnicama, tržnim centrima i drugim maloprodajnim objektima.
    Кomunalna inspekcija Opštinske uprave opštine Negotin će u roku od 48 sati od početka primene ovih mera obići sve maloprodajne objekte na teritoriji grada Negotina i dostaviti im zaključke kojih se trebaju u potpunosti pridržavati. Za područja MZ sa teritorije opštine Negotin, umnoženi Zaključak štaba sa merama kojih se treba pridržavati će se distriburati službenom poštom.
  9. Кozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote, privatnih zubarskih i sličnih zdravstvenih ordinacija, igraonice za decu, fitnes centri i teretane ostaju otvorene . Rad navedenih objekata organizovati uz poštovanje svih preventivnih mera, dezinfekcionih, sanitarno – tehničkih i higijenskih uslova (obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija, dezinfekcione barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, itd.) s tim da minimalna fizička distanca između korisnika usluga bude minimalno 2 metra.
    Radno vreme kozmetičkih salona, frizerskih salona, salona lepote, privatnih zubarskih i sličnih zdravstvenih ordinacija, igraonice za decu, fitnes centara i teretana na teritoriji opštine Negotin može biti od 07.00 do najkasnije 22,00 časa u toku dana.
  10. Nalaže se JКP „Badnjevo“ Negotin da poštuje sve ranije propisane mere Štaba za vanredne situacije koje se odnose na rad na „Zelenoj pijaci“, „Cvetnoj pijaci“ i „Mlečnoj pijaci“ .
    Prodavci na „Zelenoj pijaci“, „Cvetnoj pijaci“ i „Mlečnoj pijaci“, radnici, kao i kupci moraju nositi zaštitne maske na propisan način.
    Nalaže se JКP „Badnjevo“ Negotin da udalji sa „Zelene pjace“, „Cvetne pijace“ i „Mlečne pijace“ prodavce odnosno zakupce tezgi koji na propisan način ne nose zaštitne maske.
    JКP „Badnjevo“ Negotin da svakodnevno vrši čišćenje i dezinfekciju na „Zelenoj pijaci“, „Cvetnoj pijaci“ i „Mlečnoj pijaci“. U slučaju nepoštovanja odredbi iz ove tačke, Štab za vanredne situacije će doneti odluku o zatvaranju „Zelene pijace“, „Cvetne pijace“ i „Mlečne pijace“.
  11. Nalaže se JКP „Badnjevo“ Negotin da realizuje sve preporučene mere sa 3 redovne sednice Štaba za vanredne situacije za terotoriju opštine Negotin:
    „U cilju poboljšanja higijenskih-epidemioloških uslova na javnim površinama u gradu, JКP Badnjevu se nalaže da u narednom periodu 2 puta nedeljno vrši dezinfekcija javnih površina u gradu (gradski parkovi, sportska i dečija igrališta, pešačke zone i trga u centru grada, gradske pijace, površina ispred državnih i kulturnih institucija, banaka, pošte, saobraćajnica u gradu)“.
  12. U obrazovnim ustanovama odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija i dezinfekciona barijera sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, itd).
  13. NALAŽE SE upravnicima stambenih zajednica (zgrada) da redovno vrše dezinfekciju javnih prostora u zgradama (zajedničkih prostorija, hodnika i gelendera).
    NALAŽE SE upravnicima da na ulazu u stambenu jedinicu postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl.) natopljenu odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.
  14. O sprovođenju ovih mere staraće se komunalna inspekcija Opštinske uprave opštine Negotin i drugi zakonom određeni nadležni organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog odnosno pravnog lica, u skladu sa zakonom, Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/20, 93/20 i 94/20) i podzakonskim propisima.
  15. Utvrđene mere ovim Zaključkom primenjuju se odmah nakon usvajanja.
    Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin razmatraće nove mere u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u sprečavanju širenja zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji opštine Negotin i u skladu sa navedenom epidemiološkom situacijom razmatraće eventualno predlaganje usvajanja novih mera.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts