петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Da li je i u kojoj meri privatna lekarska praksa uključena u borbu protiv COVID-19?

Da li je i u kojoj meri privatna lekarska praksa uključena u borbu protiv COVID-19?

U situaciji kada je državni zdravstveni sistem preopterećen i kada se dovodi u pitanje njegovo funkcionisanje nadalje ukoliko epidemija korona virusa ne počne da stagnira, postavlja se pitanje da li je i u kojoj meri privatna lekarska praksa uključena u ovu borbu i u kojim bi segmentima zdravstvene zaštite mogla da istakne svoj puni potencijala.

Dugoročni cilj asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije,  je da privatni zdravstveni sektor bude integralni, funkcionalni deo sistema zdravstvene zaštite u Srbiji u najboljem interesu paijenata. U situaciji kada je držvni zdravstveni sistem preopterećen i kada se dovodi u pitanje njegovo funkcionisanje nadalje ukoliko epidemija korona virusa ne počne da stagnira, postavlja se pitanje da li je i u kojoj meri privatna lekarska praksa uključena u ovu borbu i u kojim bi segmentima zdravstvene zaštite mogla da istakne svoj puni potencijala.

U privatnoj praksi danas rade ugledna imena i priznati stručnjaci domaće zdravstva a pored toga raspolaže i najsavremenijom medicinskom opremom, od ukupno 45 magnetnih rezonanci u zemlji, 23 je u privatnom sektoru, a 22 u državnim bolnicama. Procenjuje se da je jedna četvrtina svih skenera u zemlji u privatnim zdravstvenim ustanovama. Jedna od privantnih poliklinika u našem okruženju je i poliklinika Vis Vitalis 019 u Negotinu gde se mogu obaviti specijalistički pregledi iz oblasti ginekologije, kardiologije i interne medicine, kao i urološki pregledi.

Treba istaći da je u privatnoj praksi stalno zaposleno 3.732 lekara, što je jedna desetina ukupnog broja lekara u Srbiji. Ukoliko se tom broju dodaju i medicinske sestre, procenjuje se da u privatnom sektoru radi najmanje 10.000 zdravstvenih radnika i značajan broj nemedicinskog osoblja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts