петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu je održana radionica na temu međugeneracijske solidarnosti

U Negotinu je održana radionica na temu međugeneracijske solidarnosti

U Negotinu je organizovano  predavanje na temu Starosno osetljivo  stanovništvo – Zdravstvena zaštita starih – Uloga lokalne samouprave u novim demografskim promenama i Odgovori države ali i lokalne samouprave na izazove starenja stanovništva. Prema poslednjim podacima u Srbiji je samo u prošloj godini nestalo je blizu 37 000 ljudi,  prosečna starost stanovništva oko 43 godine, dok je u opštini Negotin 48. Suočeni sa alarmantim podacima,  Ministarstvo na čijem je čelu Slavica Đukić Dejanović, a koje je zaduženo za demografiju i populacionu politiku u protekle tri godine podržalo je veliki broj projekata iz oblasti populacione politike, kako bi se usporio taj negativan trend.

Od 2018. godine do danas opštini Negotin je kroz razne projekte iz Ministarstva na čijem je čelu Slavica Đukić Dejanović, a koje zaduženo za demografiju i populacionu politiku odobreno blizu 30 miliona dinara.  U martu mesecu ove  godine potpisan je ugovor za zamenu stolarije na zgradi PU „Pčelica“ koja je sagrađena 1971. godine, vrednost ovog projekta je oko deset miliona dinara.

Pored infrastrukturnih radova, projektima su predviđene i edukativne radionice, poput ove koja je organizovana u Negotinu na temu međugeneracijske solidarnosti.

“ Možda je trebalo da doživimo ovu pandemiju kako bismo shvatili koliko je važna ta međugeneracijska solidarnosta“, istakao je Miodrag Gubijan iz NVO „Inkluzija danas“.On je naglasio da o toj temi mora više da se priča, a da se konkretne radnje moraju ostvariti kroz ciljane projekte.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts