среда, 8 маја, 2024

20 godina sa vama
Život se vraća u normalu u Zaječaru

Život se vraća u normalu u Zaječaru

Život se u Zaječaru, kako se čini polako vraća u normalne tokove. Gradski trg, šetališta i trotoari puni su građana, koji su iskoristili lepo vreme kako bi izašli iz svojih domova. Neki su krenuli u šetnju, drugi u nabavku a mnogi od njih idu na posao. Ono što nam slika govori jeste da se građani uglavnom pridržavaju propisanih mera, u trgovinama i ostalim objektima nose maske i rukavice, koriste dezo berijere pred vratima radnji. Uočljivi su redovi uglavnom ispred banaka, obzirom da je ograničen broj osoba koje u istom trenutku mogu boraviti u zatvorenom prostoru. Zaječarci koji su pedest i više dana morali da borave u svojim kućama, kažu da su teško podneli celokupnu situaciju, ali ima i onih koji su za vreme vanrednog stanja bili na selu, te im izolacija nije teško pala.

Najveći izazov tokom „korona krize“ u Srbiji bilo je kako i na koji način organizovati rad i pomoći građanima u datom momentu. Apotekarske ustanove su bile na visini zadatka kako tokom vanrednog stanja tako i nakon ukidanja istog. Ono što je novina ovih dana jeste da rad apoteka produžen ali mere zaštite i socijalne distance moraju da se poštuju.

Crvenog Krsta u Zaječaru je tokom vanrednog stanja svakodnevno primao pozive od starijih sugrađana, a volonteri su im izlazili u susret. Donošenje namirnica i pomoć sugrađanima koji zbog koronavirusa nisu smeli da izlaze napolje bio je jedan od njihovih osnovnih zadataka.

Da se život polako vraća u normalu svedoči i dobro posećena zelena pijaca u Zaječaru. Tezge su propisno zaštićene streč folijom po preporuci gradskog štaba za vanredne situacije, što je i bilo neophodno ispoštovati pre početka rada.

Na teritoriji grada Zaječara od 19. maja počeo je da se obavlja redovno javni prevoz za sve kategorije putnika, uz poštovanje svih propisanih mera koje je doneo štab za vanredne situacije. U ZC Zaječar nedavno su sa radom počele i specijalističke ambulante u zaječarskom Domu zdravlja i da se zakazivanje specijalističkih pregleda i pregleda kod izabranog lekara vrši telefonom na brojeve preko kojih su se pregledi zakazivali i pre vanrednog stanja. U Domu zdravlja u Zaječaru na snazi su pojačane mere bezbednosti, a na ulazu u Dom zdravlja i u bolnicu postavljeni su dezinfekcioni tuneli.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts