субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Kakva je sudbina 55. „Mokrančevih dana“?

Kakva je sudbina 55. „Mokrančevih dana“?

Ustanove kulture nakon vanrednog stanja još uvek nisu u potpunosti normalizovale svoj rad. Upitno je i održavanje tradicionalnih manifestacija koje su kalendarski predviđene u narednim nedeljama i mesecima. Bez obzira na činjenicu da je septembar još daleko i da je nemoguće predvideti dešavanja u vezi sa epidemijom korona virusa, neizvesno je i održavanje festivala „Mokranjčevi dani“, koji se svake godine održava početkom septembra meseca.

Strahovita nesreća koja je ove 2020. godine zadesila čovečanstvo u vidu pandemije COVID 19, osim što je odnela mnoge živote, uvela je ljude u nezavidan polažaj da iz drugačije perspektive gledaju na život. Kako stvari stoje moraćemo da menjamo neke svoje navike, a takođe će kako se čini određeni modeli ponašanja postati naša svakodnevica. Nije samo javno zdravlje doveno u pitanje nakon korona krize, upitna je i sudbina kulture generalno. Jedan od najuticajnijih festivala na ovim prostorima, posvećen najvećem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, koji okuplja svake godine krem domaće ali i svetske umetnosti, pre svega kulturne poslenike u oblasti duhovne muzike, ukoliko se na jesen ponovi prolećni scenario možda i neće dočekati svoj 55. rođendan.

Organizatori ovog prestižnog festivala, nastojali su ranijih godina da brojne festivalske programe izmeste iz velike sale Doma kulture, što se pokazalo kao dobra praksa, obzirom da su mnogi posetioci mogli da uživaju u brojnim izvedbama na otvorenom, bez da su morali da strepe da neće moći da nabave karte, koje se uvek rasprodaju pre početka „Mokranjčevih dana“. Pitanje je stoga šta će biti sa konceptom izvođenja predstava uživo koje su uvrštene u program festivala.

Pandemija polako jenjava, a brojne zemlje širom sveta ukidaju mere uvedene kako bi se sprečilo širenje virusa. Neke zemlje u regionu ubrzo će, kako se najavljuje dozvoliti održavanje manifestacije koje će okupiti i više hiljada ljudi, te je opravdan i optimizam organizatora „Mokranjčevih dana“, festivala koji Negotin stavlja u centar ovog dela sveta kada je u pitanju ozbiljna muzika i kultura, da će 55. po redu dani u čast Mokranjca biti održani i ove godine. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts