петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
8,14 miliona dinara za arheološko i nepokretno kulturno nasleđe negotinske krajine

8,14 miliona dinara za arheološko i nepokretno kulturno nasleđe negotinske krajine

Za arheološko i nepokretno kulturno nasleđe Negotinske krajine Ministarstvo kulture opredelilo je sredstva u iznosu od 8,14 miliona dinara. Prema rečima Gordana Janjića arheologa i muzejskog savetnika Muzeja Krajine u pitanju je pet projekata u opštinama Negotin i Kladovo.

8,14 miliona dinara Ministarstvo kulture opredelilo je za arheološko i nepokretno kulturno nasleđe Negotinske krajine“Najdominantniji period vladavine Rimljana na ovim prostorima na potesu od Kladova do ušća Timoka u Dunav, predstavljen je kroz četiri lokaliteta, potpuno rekonstruisana i uskoro i konzervirana. Ideja je da se jasno predstavi ta rimska granica a to je Ministarstvo kulture prepoznalo i podržalo“, ističe Gordan Janjić arheolog i muzejski savetnik Muzeja Krajine.

Saradnja vodećih institucija kada je u pitanju arheološko i nepokretno kulturno nasleđe u našoj zemlji, pokazalo se predhodnih godina kao dobra praksa, što je rezultiralo i tolikim brojem podržanih projekata u ovom delu Srbije.

Sredstvima u iznosu od 800.000 dinara podržana su arheološka istraživanja kasnoantičkog lokaliteta “Vrelo” u Šarkamenu, koje sprovode Arheološki institut u Beogradu i negotinski Muzej.

Projekat arheološkog istraživanja lokaliteta “Egeta” kod Brze Palanke čiji je nosilac Muzej Krajine podržan je ove godine sa 1,2 miliona dinara, dok je za projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja na arheološkom lokalitetu „Mora Vagei“ u Mihajlovcu odobreno pet miliona dinara.

Janjić naglašava da je želja naučnika da započnu radovi na otkrivanju Justinijanovog Prahova, međutim kako kaže, tu postoji problem jer se novo naselje nalazi na prvobitnom antičkom Prahovu. Prema njegovim rečima postoje neki segmenti koji bi mogli da se registruju i verifikuju, obzirom da tal lokalitet na potesu od Trajenove table do Negotina predstavlja najznačajniji lokalitet, jer je Prahovo u doba Justinijana bio veliki grad.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts