петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
U Srbiji ukupno 5.994 osobe zaražene koronavirusom

U Srbiji ukupno 5.994 osobe zaražene koronavirusom

okrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković izjavio je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 3.462 osobe, a da su 304 laboratorijska nalaza bila pozitivna na koronavirus, dok je sedam osoba preminulo.

Gojković je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija izneo podatak da su do danas hospitalizovane 3.853 osobe, da je 126 pacijenata na respiratoru, a da je ukupno 637 osoba izlečeno.

Ukupno je testirano 36.028 lica, naglasio je on i dodao da su od sedam preminulih osoba, četiri muškog, a tri ženskog pola.

Od početka epidemije, u našoj zemlji su ukupno zaražene 5.994 osobe, preminulo je 117 lica, pri čemu procenat smrtnosti iznosi 1,95, dodao je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je, takođe, naveo podatak da je od početka epidemije, testirano 6.795 zdravstvenih radnika, od kojih su 642 pozitivna na koronavirus.

Gojković je ukazao na to da je na Infektivnoj klinici KCS hospitalizovana 51 osoba, u starom delu niškog Kliničkog centra 212, a u novom delu te ustanove nalazi se još 368 pacijenata.

Prema njegovim rečima, u KC Vojvodina zbrinuto je 119, u KC Kragujevac 100, u KBC „Dr Dragiša Mišović“ 289 , na Klinici za pulmologiju KCS 81, u KBC „Zemun“ 308, u KBC „Zvezdara“ 312, u Opštoj bolnici Pančevo 177, u Opštoj bolnici Leskovac 90, u Vojnoj bolnici Karaburma 69 i na Institutu Banjica 58.

Kada je reč o privremenim bolnicama sa lakšim slučajevima bolesti  COVID-19, na Beogradskom sajmu je smešteno 419 pacijenata, u Hali „Čair“ i hotelu „Centroturist“ u Nišu 276, u Domu studenata Niš 224 i u Učeničkom domu u Nišu 105, na Novosadskom sajmu 192, srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru 27 i pet na Infektivnom odeljenju novopazarske bolncice, precizirao je on.

U Specijalnoj bolnici Junaković kod Apatina, kako je rekao, smešteno je 30 obolelih, na Institutu Selters u Mladenovcu 88, u Banji Koviljači 54, u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj banji 32, a u Institutu Niška banja 166.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da virus slabi i da je na red došlo pitanje popuštanja mera, pri čemu je najavio da će posle praznika starijim građanima, koji su više od 30 dana bili u kućnoj izolaciji, biti omogućeno kretanje.

On je objasnio da će verovatno utorkom, petkom i nedeljom osobama starijim od 65 godina biti omogućeno da izađu i prošetaju na pola sata, u prečniku od 600 metara od kuće i to u vreme policijskog časa.

Kon je ocenio i da se situacija sa epidemijom poboljšava, tako da će se restriktivne mere za sve postepeno popuštati.

On je, međutim, upozorio na to da nije ista situacija u svim delovima Srbije, kao i da na prostoru Niša, Prokuplja i Aleksinca ima veći procenat pozitivnih na koronavirus u odnosu na druge delove zemlje.

Međutim, u Beogradu je u jednom danu svega 6,2 odsto bilo pozitivno, što pokazuje da se gubi potencijal virusa, naglasio je Kon i dodao da u Jagodini, na primer, ima 20,4 odsto pozitivnih od testiranih.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini je, takođe, značajno smanjen broj zaraženih, tako da dolazi na red popuštanje mera.

Već je prisutno i razmišljanje ekonomista da treba da dođe do popuštanja po pitanju rada kompanija, a lekari se zalažu da to bude postupno, zaključio je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare i odrasle ukupno 342 korisnika i 72 zaposlena pozitivna na koronavirus.

Ona je precizirala da je prisustvo ovog virusa potvrđeno u 17 ustanova i to u Zemunu, Umci, Kruševcu, Knjaževcu, Beogradu, Blacu, Kulini, Smederevu, Novom Pazaru i Nišu, kao i u još par privatnih ustanova u Beogradu i Nišu.

Kisić Tepavčević je navela da su se u Gerontološkom centru Niš, koji ima ukupno 256 korisnika i 106 radnika, u početku pojavili simptomi kod 151 osobe, ali da je 15., 16. i 17. marta potvrđen virus kod još 14 osoba, tako da sada ima ukupno 165 potvrđenih slučajeva.

Prema njenim rečima, svi korisnici ovog gerontološkog centra su hospitalizovani u KC Niš i velika većina njih ima blage simptome ili asimptomatske oblike, ali su iz predostrožnosti hospitalizovani, za slučaj da se dese komplikacije.

Svi preostali korisnici i radnici su u karantinu u GC Niš i njihovo stanje se svakodnevno prati, dodala je zamenica direktora „Batuta“.

Istovremeno, ona je naglasila da su sva istraživanja pokazala da terapija krvnom plazmom sa antitelima izlečenih od SOVIDA 19 ima efekta i da je trajanje antitela približno 18 meseci.

Rade se predikcije koje za sada sugerišu da je najmanja dužina trajanja antitela približno 18 meseci, rekla je Kisić Tepavčević, uz napomenu da je Kina prva primenila tu terapiju i da su sva istraživanja do sada pokazala da ima efekta.

Ona je, takođe, najavila da će jedna od prvih relaksirajućih mera biti povratak novinara na konferencije za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, jer se u ovom momentu stručno procenjuje da je smanjen rizik, uz odgovarajuće mere zaštite.

Inače, na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je da obraćanja javnosti sutra, na Vaskrs, neće biti, ali da će svi podaci, kao i do sada biti objavljeni na sajtu https://covid19.rs/

Sledeća konferencija za novinare biće održana u ponedeljak, 20. aprila.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts