четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
U Srbiji od posledica koronavirusa umrlo još sedam osoba

U Srbiji od posledica koronavirusa umrlo još sedam osoba

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da su u poslednja 24 sata u našoj zemlji registrovana 284 nova slučaja zaraze koronavirusom, pri čemu je preminulo još sedam osoba, čija je prosečna starost 64,2 godine.

Kon je rekao da je do sada registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID-19, a da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 959 osoba, od kojih je 284 pozitivno, kao i da se broj smrtnih slučajeva povećao na ukupno 51.

U našoj zemlji su 1.082 pacijenta hospitalizovana, od kojih je 98 na respiratoru, istakao je on i dodao da se na Sajmu trenutno nalazi 88 pacijenata.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, a od sedmoro preminulih u poslednja 24 časa pet osoba je muškog, a dve ženskog pola.

Kon je ocenio da brojke nesumnjivo ukazuju na to da se nalazimo u uzletu epidemije koronavirusa i njegovom ubrzanom prenošenju i da zbog toga treba što čvršće da se pridržavamo mera i što više smanjujemo socijalne kontakte.

Uzlet epidemije je bio očekivan, i mi nemamo drugi izlaz nego da se još više pridržavamo mera, rekao je on i najavio da će biti nastavljeno testiranje, kao i da će primarna zdravstvena zaštita od danas, kada je reč o Beogradu, preuzeti težište borbe, pri čemu će se većina onih sa lakšom infekcijom testirati u tim „kovid ambulantama“.

Kon je naveo da je u bolnici Narodni front 46 medicinskih radnika pozitivno na koronavirus, kao i da je u KBC Bežanijska kosa, na Odeljenju hematologije, od šest testiranih pacijenata, jedan pozitivan.

Taj pacijent je, kako je objasnio, nastavio lečenje zbog akutne leukemije u toj bolnici, ali je izolovan, kao i troje pacijenata koji su imali kliničke znake, ali su negativno testirani.

Prema njegovim rečima, u toj ustanovi testirano je još 10 zdavstvenih radnika, pri čemu je konstatovano da su tri medicinske sestre i tri lekara pozitivni, te da su i oni izolovani.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić-Tepavčević iznela je podatak da je u Opštoj bolnici u Valjevu, koja ima 1.241 zdravstvenog radnika, 11 radnika pozitivno testirano, a 180 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji.

Te osobe, kako je objasnila, nisu još testirane jer nije prošao vremenski period kada to treba uraditi, a kada istekne period kućne izolacije, ako nemaju simptome, biće testirani pre nego što se vrate na radne zadatke.

Ona je prenela da je u bolnici u Ćupriji, sa 880 zaposlenih, pozitivno testirano 40 zdravstvenih radnika, od kojih je sedam hospitalizovano.

Kisić-Tepavčević je prenela da su osobe u određenim ministarstvima koje su obolele od koronavirusa u stabilnom stanju, ukazavši na to da ova bolest ne poznaje granice i da oboljevaju svi koji su izloženi.

Ona je rekla da je svaki pojedinac koji je pozitivan na koronavirus podjednako važan i da svi dobijaju najveći stepen nege i zdravstvenog nadzora.

Prema njenim rečima, u Nišu ima inficiranih zdravstvenih radnika koji su udaljeni sa posla i još značajniji broj njih je u kućnoj izolaciji, kojima još nije došlo vreme da se testiraju.

Kisić-Tepavčević je potvrdila da u Nišu postoji aparat koji može dnevno da uradi oko 1.000 testova, ali da on nije do sada korišćen jer nisu bili zadovoljeni drugi uslovi, pošto za njega treba da postoje odgovarajući testovi i pomoćni materijal.

Kapaciteti koji su sada u funkciji su više nego dovoljni da se testiraju svi oni sa indikacijama. Imamo na umu i druge kapacitete, ne samo te u Nišu, već i druge postojeće rezerve koje bi se mogle aktivirati ako bi nam to bilo potrebno, poručila je ona.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts