петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
U Srbiji od koronavirusa preminulo još sedam osoba

U Srbiji od koronavirusa preminulo još sedam osoba

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković saopštio je da je od poslednjeg izveštaja do danas, do 15 časova, registrovano ukupno 7.779 potvrđenih slučajeva COVID-19 infekcije, dok je u poslednja 24 časa preminulo sedam osoba.

Gojković je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 5.051 osobe, od čega je 296 laboratorijskih nalaza bilo pozitivno na koronavirus, dok su do sada ukupno izlečena 1.152 pacijenta.

On je precizirao da je ukupno hospitalizovano 3.135 pacijenata, na respiratoru se nalazi 91 pacijent, dok je ukupno testirano 59.938 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, računajući od prvog slučaja COVID-19 infekcije zabeleženog 6. marta.

Prema njegovim rečima, u poslednja 24 časa preminulo je još sedam osoba kao posledica infekcije ovim virusom, pri čemu su četiri osobe muškog, a tri ženskog pola, tako da ukupan broj preminulih od početka epidemije iznosi 151.

Gojković je naveo da je distribucija hospitalizovanih pacijenata u odnosu na ustanove gde se leče sledeća: na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije leče se 62 pacijenta, u KC u Nišu u starom delu 160, u novoj zgradi KC Niš 279, u KC Vojvodine 80, u KC Kragujevac 81 pacijenat, u KBC „Dragiša Mišović“ 234, na Klinici za pulmologiju KC Srbije 81 pacijent, u KBC „Zemun“ 308 i u KBC „Zvezdara“ 273 osobe.

On je dodao da je u Opštoj bolnici Pančevo smešteno 110 lica, u Opštoj bolnici Leskovac 131, u Vojnoj bolnici „Karaburma“ 54, na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici 182 pacijenta, a na Beogradskom sajmu 216.

Takođe, kako je napomenuo, u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu nalazi se 170, u Učeničkom domu u tom gradu 101 osoba i u Hali 1 Novosadskog sajma 65.

Prema njegovim rečima, u Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru leči se 41 osoba, a na Infektivnom odeljenju bolnice u tom gradu 19 pacijenata.

Gojković je precizirao da je broj pacijenata zbrinutih u privremenoj bolnici u Hali sportova u Kruševcu 44, u privremenoj bolnici „Plava hala“ u Čačku 16, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 58, na Institutu za rehabilitaciju „Selters“ u Mladenovcu 46, u Specijalnoj bolnici Banja Koviljača 51, u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji 48, na Institutu za lečenje i rehabilitaciju Niška banja – hotel „Zelengora“ 192 i u Sokobanji 46.

Gojković je ukazao na to da je iza nas najteža noć od početka kriznog perioda, s obzirom na to da je sedam građana izgubilo život, dok se tokom dana situacija poboljšala i jutros nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

Važno je istaći da smo prvi put u poslednja 24 časa testirali više od 5.000 osoba, što jasno pokazuje koliko je udeo svih zdravstvenih institucija i državnih struktura doprineo tome da ubedljivo najviše testiramo od svih u regionu, poručio je on.

Pokrajinski sekretar je naveo da je situacija u Novom Sadu veoma dobra, dok se stanje u Beogradu stabilizovalo, ali je daleko od idealnog, uz napomenu da se epidemiološka situacija u Nišu nalazi pod kontrolom i da će u tom gradu biti povećan broj testiranja.

On je naglasio da je Negotin novo žarište, s obzirom na to da je u poslednja 24 časa u tom gradu zabeleženo 26 osoba pozitivnih na koronavirus.

Sve naše epidemiološke ekipe nalaze se u tom gradu kako bi se utvrdilo odakle tako veliki broj zaraženih, naveo je Gojković i objasnio da se pretpostavlja da je deo zaraženih vezan za Gerontološki centar za stara lica „Radost“, ali da ćemo uskoro imati precizne podatke.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za smeštaj korisnika na današnji dan ovaj virus potvrđen kod 531 korisnika i 131 zaposlenog.

Kisić Tepavčević je navela da je prisustvo virusa detektovano u 30 ustanova ovog tipa, pri čemu ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 55, dok se oporavilo deset zaposlenih u ovim ustanovama.

Ona je podsetila na to da je najveći broj korisnika bio iz Gerontološkog centra u Nišu, gde je inicijalno virus otkriven kod 151 korisnika, a naknadno kod još 14, a zatim kod još četiri, tako da je ukupan broj obolelih iznosio 169.

Takođe, kako napomenula, većina korisnika je imala blagu kliničku sliku, ali su svi oni ipak hospitalizovani, imajući u vidu mogućnost i težinu komplikacija u ovoj, najrizičnoj grupi stanovništva.

Do današnjeg dana, 41 osoba iz Gerontološkog centra koja je bila smeštena u KC Niš dobila je negativne rezultate testa i oni su ponovo vraćeni u ovaj centar, dok se u toku dana očekuju rezultati tesova za još nekoliko korisnika koji imaju potpuno povlačenje svih simptoma bolesti, navela je Kisić Tepavčević.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts