четвртак, 2 маја, 2024

20 godina sa vama
U Srbiji još 201 osoba zaražena koronavirusom

U Srbiji još 201 osoba zaražena koronavirusom

amenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su, od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova, u našoj zemlji testirani uzorci još 1.586 osoba, od kojih je 201 laboratorijski nalaz bio pozitivan.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija istakla da je hospitalizovano ukupno 1.907 pacijenata, a na respiratoru se u ovom momentu nalazi 127 obolelih.

Do 15 časova u našoj zemlji ukupno je testirano 12.347 osoba, a u poslednja 24 časa još jedna osoba muškog pola je preminula usled posledica infekcije koronavirusom, navela je ona i dodala da je prosečna starost preminulih osoba 64,3 godine, a smrtnost u ovom momentu iznosi 2,3 odsto.

Prema njenim rečima, distribucija preminulih osoba po polu pokazuje da je od ukupno 66 osoba 49 bilo muškog, a 17 ženskog pola.

Kisić Tepavčević je, govoreći o distribuciji hospitalizovanih osoba u našoj populaciji, precizirala da se 39 osoba nalazi na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, u Klinici za infektivne bolesti KC Niš smešteno je 20 osoba, u KC Vojvodine 126, a u KC Kragujevac 60 osoba.

Takođe, kako je navela, u KBC „Dragiša Mišović“ smešteno je 259 osoba, na Klinici za pulmologiju KC Srbije 73, u KC Niš – stara zgrada hirurgije 24, na Klinici za pulmologiju KC Niš 55, u KC Niš u zgradi rehabilitacije 11, u KBC „Zemun“ 344 pacijenta i u KBC „Zvezdara“ 378 pacijenata.

Ona je saopštila da su na Beogradskom sajmu smeštene 164 osobe, u hali „Čair“ u Nišu 229, na Novosadskom sajmu 48 i u VMC 61 osoba.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji koronavirus je potvrđen kod 38 osoba koje imaju blage oblike ispoljavanja, ukazala je Kisić Tepavčević i objasnila da se sada radi intenzivno istraživanje kontakata koje su imali zaraženi.

Krizni štab je, kako je prenela, zadovoljan kontrolom po pitanju koronavirusa u tom delu zemlje.

Ona je naglasila da su indikacije za testiranje definisane i da odgovaraju proširenom testiranju, uz napomenu da su sve osobe koje su imale takve indikacije testirane.

Međutim, u određenom momentu imali smo zastoj u analizi i objavljivanju rezultata zbog nedostatka kapaciteta, podsetila je Kisić-Tepavčević i istakla da je završena izgradnja specijalne COVID laboratorije, uz ogromnu podršku Kine.

Tokom vikenda stiže oprema, a kapacitet će biti 2.000 testova dnevno, s tim što je predviđeno da ona profunkcioniše krajem sledeće nedelje, najavila je ona i objasnila da se na taj način značajno povećava kapacitet, tako da će biti minimalno vreme čekanja na rezultate.

Brojevi u vezi sa stanjem virusa korona u Srbiji su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je Kisić Tepavčević.

Ukoliko nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije, ocenila je ona i još jednom ponovila da je u ovim trenucima bitno da građani poštuju mere predostrožnosti u cilju sprečavanja širenja infekcije, i to ne samo pred vikend, već i ostalim danima.

Prema njenim rečima, većina građana poštuje mere države i to se prema brojkama i vidi.

Direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović istakao je da je od 39 osoba sa potvrđenim koronavirusom, koje su smeštene u ovoj ustanovi, devet na veštačkoj ventilaciji, pri čemu je osam na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinvazivnoj.

Stanje onih pacijenata koji su na ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično, upozorio je on i napomenuo da je još približno 60 osoba hospitalizovano u Infektivnoj klinici zbog jasnih znakova u kliničkoj slici, ali za koje se u toku dana očekuje potvrda virusa.

Stevanović je, govoreći o terapijskim protokolima, rekao da pacijenti dobijaju terapiju u skladu sa težinom kliničke slike i potrebe za lečenjem i da se lekari u tome oslanjaju na iskustvo Svetske zdravstvene organizacije i drugih zemalja.

U skladu sa tim, on je potvrdio da posedujemo sve medikamente i imamo sve potrebne uslove za lečenje.

Epidemiolog Predrag Kon je saopštio da se beleži peti dan da je kriva obolevanja od koronavirusa zaravnjena, ali da moramo biti vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali.

Ono čega se plašimo, jeste da virus ne uđe u osetljive sredine i da naglo dođe do širenja epidemije, pre svega, u domovima za stare, upozorio je on i naglasio da to treba da sprečimo svim raspoloživim snagama.

Kon je, navodeći da se polako povećava broj testiranja, ukazao na to da je problem što nedostaje laboratorijski kadar koji mora biti ne samo osposobljen za unos podataka, već mora biti i medicinski obrazovan.

COVID bolnice su sve punije i biće potrebni dodatni kapaciteti, upozorio je on i dodao da je nova zgrada Kliničkog centra Niš predviđena za obolele od COVID-19, dok će Vojna bolnica u tom gradu preuzeti sve hitne slučajeve od drugih oboljenja, odnosno ostale pacijente.

Zdravstvene ustanove se svuda pune, pre svega teškim i srednje teškim slučajevima, tako da smo već na ivici kapaciteta u svim bolnicama u Srbiji, ponovio je Kon i dodao da će biti potrebni dodatni kapaciteti i u ustanovama za trijažu pacijenata, u kojima se odvajaju oboleli i odatle šalju u proširene bolničke kapacitete.

On je, odgovarajući na pitanje da li će za vikend kada se obeležava Uskrs biti produžen policijski čas koji bi trajao od četvrtka do ponedeljka, rekao da struka ne razmišlja o obeležavanju praznika, već o sprečavanju širenja virusa korona.

Razmišljamo o tome kakva je situacija i da li ćemo predložiti oštrije mere nego što su ove sada. Jasno je da mora doći do prekida kontakata, a ako to mora da se sprovede, to bi trebalo realizovati što pre, jer ćemo samo tako imati efekte, poručio je Kon.

Prema njegovim rečima, na osnovu brojki u narednim danima utvrdiće se da li su trenutne mere donele efekte i, ako dolazi do pada, onda će struka još jednom razmotriti da li su oštrije mere neophodne i predložiti odgovarajuću odluku.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts