петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Zasedao Štab za vanredne situacije grada Zaječara

Zasedao Štab za vanredne situacije grada Zaječara

Povodom Odluke o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbiji, kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom, Štab za vanredne situacije grada Zaječara održao je sednicu na kojoj je doneo Odluku o uvođenju vanrednog stanja i na teritoriji grada Zaječara.

Na sednici Štaba kojom je predsedavao komandant Štaba Boško Ničić, doneto je niz mera protiv korona virusa u formi NAREDBE koje glase:

  1. NAREĐUJE SE se javnom prevozniku na teritoriji Grada Zaječara Nikolić prevoz d.o.o. Samarinovac, da u autobusima kojima vrši gradski i prigradski prevoz ne sme biti više od 50 lica, računajući i vozača, u isto vreme.

Preporučuje se prevozniku da lica starija od 65 godina, posebno upozori na mere koje je donela Vlada Republike Srbije u smislu ograničenja kretanja za ovu kategoriju lica, te ukoliko ista insistiraju na korišćenje javnog prevoza odmah obaveste komunalnu policiju ili MUP RS.

Javnom prevozniku se nalaže da i dalje nastavi sa redovnom higijenizacijom svojih vozila sredstvima koja su se pokazala efikasnim u suzbijanju virusa.

  1. NAREĐUJE SE javnom prevozniku da režim prevoza svede na režim vikend prevoza ili prevoza u vreme đačkih raspusta.
  2. NAREĐUJE SE taksi prevoznicima na teritoriji grada Zaječara da redovno vrše dezinfekciju svojih vozila kao i da prilikom prevoza nose zaštitne maske i rukavice.
  3. NAREĐUJE SE Predškolskoj Ustanovi „Đulići“ da prekine rad za vreme trajanja vanrednog stanja.
  4. NAREĐUJE SE Centru za socijalni rad „Zaječar“ u Zaječaru, kao i udruženjima građana na teritoriji grada Zaječara zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasla i starija lica za vreme trajanja vanrednog stanja. Ova naredba se odnosi i na klubove penzionera i sličnim organizacijama u gradu i selima, te su dužni da odmah prekinu svaku svoju aktivnost do okončanja vanrednog stanja.
  5. NAREĐUJE SE prekid rada svih sportskih objekata na teritoriji grada Zaječara (sportske hale, sportskih terena, teretana i sl.) a Sportskom savezu grada Zaječara da prekine sve aktivnosti sportskih klubova za vreme trajanja vanrednog stanja.
  6. NAREĐUJE SE prestanak rada svih Domova kulture i otkazivanje svih kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija kao i proslava i zabava bilo koje vrste u vreme trajanja vanrednog stanja.
  7. NAREĐUJE SE načelniku gradske uprave, svim direktorima javnih preduzeća, direktorima ustanova i drugih subjekata čiji je osnivač Grad Zaječar da teškim hroničnim bolesnicima i licima starijim od 60 godina omoguće rad od kuće, a ukoliko je to nemoguće obezbede minimum procesa rada uz strogo poštovanje svih higijensko-tehničkih mera za sprečavanje širenja zaraze odnosno, ogranične broj ljudi u prostoriji, koriste zaštitne maske i slično. Ukoliko u ovim preduzećima ima zaposlenih koji su roditelji dece mlađe od 12 godina dužni su da jednog zaposlenog oslobode radne dužnosti za vreme trajanja vanrednog stanja radi čuvanja dece.

Ova naredba se odnosi i na druga pravna lica kao i na poslodavce kod kojih rade samohrani roditelji dece do 12 godina.

  1. NAREĐUJE SE direktorima javnih preduzeća, direktorima ustanova i drugih subjekata čiji je osnivač Grad Zaječar da odmah usvoje mere za sprečavanje nastanka i širenja infekcije izazvane korona virusom kod zaposlenih i korisnika usluga imajući u vidu specifičnost delatnosti, pružanja javnih usluga i ljudskih resursa kojima rukovode. Takođe su dužni da odmah odrede koordinatora koji će biti zadužen za punu primenu i sprovođenje mera na nivou preduzeća, ustanove i organicizacije.
  2. NAREĐUJE SE načelniku gradske uprave grada Zaječara da matičnoj službi zabrani izdavanje bilo kojih dokumenata za lica koja su na privremnom radu u inostranstvu, odnosno lica koja nemaju stalno boravište na teritoriji grada Zaječara za vreme trajanja vanrednog stanja.
  3. NAREĐUJE SE ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, barovi i drugi ugostiteljski objekti) da skrate radno vreme od 8 do 20 časova kao i da se strogo pridržavaju Odluke i mera koje je donela Vlada Republike Srbije u pogledu broja prisutnih lica, ograničiti okupljanje u kafićima po metru kvadratnom zajedno sa zaposlenima u ovom objektima.Trgovinski objekti i prodavnice kao i ostali privredni subjekti dužni su da radno vreme ograniče do 20 časova.
  4. NAREĐUJE SE prekid rada kladionicama, kazinima i ostalim pravnim licima koji organizuju igre na sreću, dečijim igraonicama i noćnim barovima za vreme trajanja vanrednog stanja.
  5. NAREĐUJE SE komunalnoj policiji i inspekcijskim službama da pojačaju nadzor nad svim objektima zatvorenog tipa u skladu sa odlukom Vlade RS i ovom naredbom, te da u slučaju uvođenja kaznenih odredbi za pravna i fizička lica koja prekrše određene zabrane, najstrožije iste primenjuju.
  6. NAREĐUJE SE svim udruženjima građaŠtab na kao i dobrovoljnim društvima da stave na raspolaganje sve raspoložive ljudske resurse za pomoć najstarijim građanima u vidu donošenja namirnica i lekova na kuću i organizovanja lekarske pomoći. Ovi subjekti su dužni da odrede lice zaduženo za kontakt i dostave Štabu brojeve telefona na koje ih štab može kontaktirati.
  7. NAREĐUJE SE Crvenom krstu da od utorka 17.03.2020.g.u prostorijama kojse se nalaze u ul.Кrfskoj uspostave call centar za pomoć u snabdevanju građana starijih od 65 godina i uspostave najmanje 3(tri) mobilne telefonske linije za ove potrebe, a koje će biti na raspolaganju od 08-20 časova svakog dana. Ove usluge građani stariji od 65 godina mogu koristiti isključivo za snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i lekovima jednom nedeljno.
  8. NAREĐUJE SE komunalnim preduzećima da redovno obavljaju poslove vodosnabdevanja, čistoće, grejanja i pogrebnih usluga uz obezbeđenje zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionim sredstvima za zaposlene.
  9. NAREĐUJE SE JКSP Zaječar da u saradnji sa ZZJZ „Timok“ Zaječar vrši redevno pranje i dezinfekciju ulica prvog prioriteta, javnih trgova i drugih javnih površina, javnih parkirališta, trgovinskih centara i svih mesta na kojima se okuplja veći broj građana.
  10. NAREĐUJE SE JКP „Higijeni“ Zaječar da vrši redovnu dezinfekciju gradskih pijaca, obezbede adekvatnu zaštitu izložene robe,onemoguće rad prodavaca koji ne nose zaštitnu opremu (maske i rukavice) i redovno izveštavaju Štab o preduzetim merama.
  11. NAREĐUJE SE vlasnicima prodavnica i trgovinskih objekata brze hrane, cvećara kao i svim ostalima koji rade sa strankama da počevši od 17.03.2020.g. svim zaposlenima koji su u direktnom kontaktu sa potrošačima obezbede zaštitne maske i rukavice. Ukoliko nisu u mogućnosti dužni su da obustave rad do obezbeđenja adekvatnih zaštitnih sredstava.

Istima se naređuje da shodno kvadraturi svojih objekata obezbede da potrošači budu udaljeni (kako u prodavnici tako i na kasi) najmanje 2 (dva) metra jedan od drugog.

U slučaju da se kupci/potrošači ne budu želeli da se pridržavaju ove mere vlasnici objekata ili radnici dužni su da odmah, bez odlaganja, pozovu dežurne brojeve komunalne policije 065/609-41-08 i 069/ 717-371.

  1. OBAVEZUJE SE Gradska uprava grada Zaječara da u saradnji sa call centrom Crvenog krsta u smislu pružanja neophodne pomoći u vidu dostavljanja najpotrebnijih namirnica i medikamenata formira baner na info sajtu grada Zaječara preko koga će građane informisati o svim donetim i preduzetim merama.
  2. Angažuju se poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite na poslovima zaštite i spasavanja, shodno Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.
  3. Štab za vanredne situacije posebno apeluje na građane da se u potpunosti shvati i krajnje odgovorno primeni naredba Vlade RS kao i naredba ovog štaba kao i na medije da pruže pun doprinos u predstavljanju svih relevantnih mera koje imaju za cilj sprečavanje i širenje korona virusa, a sve u cilju zaštite zdravalja građana.

Nepoštovanje ove naredbe povlači za sobom punu odgovornost kako matarijalnu tako i krivičnu.

Na sednici Štaba formiran je i stručno-operativni tim za logistiku, tim za operativno praćenje mera i informisanje javnosti kao i tim za praćenje epidemiloške situacije i preduzimanje mera.

Donet je i zaključak o imenovanju poverenika u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada, koji će biti zaduženi da prate situaciju na terenu i reaguju tamo gde bude bilo potrebe.

Još jednom je apelovano na najstarije sugrađane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

Кoordinacija Policijske uprave Zaječar, Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, komunalne policije i Štaba za vanredne situacije je neminovnost i obaveza, rečeno je na sednici.

Izvor: http://www.zajecar.info/

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts