понедељак, 29 априла, 2024

20 godina sa vama
Opre Roma na dijalogu sa Romima u Zaječaru

Opre Roma na dijalogu sa Romima u Zaječaru

Jedan od zaključaka sa dijaloga sa romskom zajednicom u Zaječaru je da Romi žele da rade.

Opre Roma Srbija je neformalni građanski pokret formiran 2019. godine. Čine ga Romi iz cele Srbije koji dele zajedničke vrednosti i veruju da se život Roma u Srbiji može poboljšati sa poboljšanjem demokratskih procesa i većim učešćem Roma u donošenju odluka koje se tiču samih Roma.

Ideja pokreta Opre Roma je da okupi ljude koji žele da žive u demokratskom društvu gde su građani slobodni a odgovornost osnova društveno-političkih odnosa. Razvijajući mehanizme državne uprave I zakonodavstva menjaće se I položaj romske zajednice kroz kanale društvene mobilnosti za praćenje I procenu stepena odgovornosti nosioca vlasti.

Opre Roma Srbija želi da romska zajednica konstantno učestvuje u donošenju odluka koje se tiču Roma. Da bio to moglo da se desi, glas romske zajednice mora da se čuje. S tim u vezi je 6.3.2020.godine održan dijalog sa romskom zajednicom u Zaječaru. Dijalogu je prisustvovalo oko 80 ljudi iz romskih zajednica iz Zaječara, Bora I okolnih mesta. Nakon razgovora sa
romskom zajednicom došlo je do slaganja oko jednog prioriteta na kojem će svi zajedno raditi, a to je povećanje zaposlenosti romske zajednice.
“Ovo je samo početak dijaloga u Zaječaru, mi moramo da znamo šta želimo I dijalog je jedini put ka tome” rekao je jedan od učesnika na dijalogu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts