четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Upoznajte vinariju Bojeresku

Upoznajte vinariju Bojeresku

Na vinskom putu kroz negotinsko vinogorje u selu Dušanovac, nalazi se i mala porodična vinarija Bojeresku.  Udaljena desetak kilometara od Negotina, na potezu Boierescu, po kome je i dobila ime. Ova vinarija čiji su vlasnici Nada i Cvetko Stanković, nastala je pre nekoliko godina prostire se na oko tri hektara površine, a trenutni kapacitet vinskog podruma je 50.000 litara.

Za vinovu lozu se obično kaže da nije veliki probirač zemljišta. Ipak, prijem, porast i razvoj kalemova i rodnost vinograda, između ostalog, u velikoj meri zavise od pravilno pripremljenog zemljišta ali i podneblja gde se loza uzgaja. Negotinska krajina  zahvaljujući svom geografskom položaju i izraženoj kontinentalnoj klimi koja pogoduje uzgajanju grožđa, ali i otpornosti na opaku bolest filokseru, predstavlja pogodno tle za uzgoj domaće loze na peskovitom zemljištu uz obale Dunava. Iz godine u godinu negotinska krajina je bogatija za nove zasade vinove loze, ali i nove vinarije i destilerije, među kojima je i vinarije Bojeresku.

Pored zasada vinove loze, na posedu porodice Stanković zasađeni su i voćnjaci, prvenstveno dunje, zbo čega je napravljena i destilerija u kojoj se proizvode vrhunske rakije.

Planova je mnogo za dalji razvoj  vinarije Bojereskusu, a gostoljubivi vlasnici napominju da su vrata otvorena svima koji žele da iz ovog dela Srbije ponesu najlepše utiske i doživljaje. Ovde može da se oseti i vidi etuzijazam, energija i lepota Istočne Srbije, a autentična gastromija i prepoznatljivi ukusi vina sa ovih prostora predstavljaju pravi izazov zainteresovanim turistima na „putu vina“ po Negotinskoj krajini. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts