субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Održana 47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

Održana 47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

Na 47. sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga razmatrane su  aktuelne teme u oblasti rada i funkcionisanja državnih i lokalnih  organa.
Bilo je reči o  zabrani zapošljavanja kod korisnika javnih sredstava do kraja 2020. godine, zatim funkcionisanje i rad republičkih inspekcijskih službi, funkcionisanje i rad jedinica lokalnih samouprava, kao i o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

„Mera zabrane zapošljavanja u javnom sektoru doneta je  2013.godine na početku fiskalne konsolidacije i pokazala se kao ispravna odluka“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Božnjak nakon završene  sednice. On je istakao da su negatinne posledice ove mere vidljive na početku 2020. godine, i ogledaju se u tome što su brojni sektori ostali bez stručnog kadra.

Govoreći o zabrani zapošljavanja kod korisnika javnih sredstava do kraja 2020. godine, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je ovom prilikom naglasio da bi propisi trebali da biti fleksibilniji u pojedinim slučajevima, obzirom da kako kaže, neke sredine poput Zaječar već ne mogu da ispune zahteve određenih propisa kada su kadrovi u pitanju.

Nedležni u Opštini Boljevac strahuju da bi najavljene novine o organizaciji katastra mogle da dovedu do toga da ova lokalna samouprava ostane bez službe katastra, što bi kako je istakao dr nebojša Marjanović bio veliki problem.

Na ovoj sednici je zaključeno da državni organi na prostoru Zaječara dobro rade ali postoji problem nedovoljnog broja ljudi, kao i starosna struktura radnika. U narednom periodu nadležna ministarstva će najpre rešiti problem određenih inspekcijskih službi, gde nema dovoljno ljudstva, jer je evidentno da nije teren pokriven na adekvatan način. Kako je rečeno borba protiv sive ekonomije i borba protiv kriminala i korupcije biće prioritet i ove godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts