петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Na Rajačkim pivnicama proslavljen Sveti Trifun

Na Rajačkim pivnicama proslavljen Sveti Trifun

Srpska pravoslavna crkva čuva sećanja na Svetog Trifuna obeležavajući 14. februar. Ovaj praznik je u mnogim pravoslavnim domovima krsna slava, u mnogim mestima se na ovaj dan organizuju brojne manifestacije, poput tradicionalne proslave Svetog Trifuna na Rajačkim pivnicama. Kako običaji nalažu svi vinogradari ovog dana simbolično orezuju svoje čokote.

Vremenske prilike ove zime bile su neuobičajene za ovaj period u godini, te se s pravom očekivalo da će i praznovanje slave vinara i vinogradara proteći uz sunčan dan i temperature koje premašuju višegodišnji prosek, međutim kiša i hladno vreme iznenadili su sve one koji su se uputili na rajačke pivnice. Loše vreme ipak nije mnogo uticalo na sam tok manifestacije., u centru sela kod čuvenog zapisa okupilo se dosta sveta, neki tradicionalno u ovo doba godine dolaze u ovaj kraj, a neki od prisutnih su po prvi put imali priliku da posete pivnice. Za sve njih je organizovan bogat kulturno umetnički program, a i mnogi domaćini su gostoprimljivo otvorili svoje vinske podrume.

Tradicionalnu proslavu Svetog Trifuna na Rajačkim pivnicama i ove godine organizovala je Turistička organizacija opštine Negotin uz veliku podršku lokalne samouprave. “ Svaki novi zasad, svaka uređena pivnica, korak su napred ka stvaranju srpke Burgundije“, rekao je otvarajući manifestaciju predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Obred rezanja slavskog kolača obavili su sveštenici arhijerejskog namesništva negotinskog, kao i prvo rezanje čokota u rajačkim vinogradima. Nakon orezivanja dva ili tri čokota zalivaju ih starim vinom. Ovaj čin simboliše povratak snage loze nakon duge zime.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts