петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Muzej Krajine u Negotinu, proslavio je u nedelju, 16. februara 86. godišnjicu postojanja i rada

Muzej Krajine u Negotinu, proslavio je u nedelju, 16. februara 86. godišnjicu postojanja i rada

Muzej Krajine u Negotinu, proslavio je u nedelju, 16. februara 86. godišnjicu postojanja i rada te ustanove kulture, istovremeno i svoju slavu Svetog Simeona i Anu. Tim povodom  priređen je obred rezanja slavskog kolača, koji su obaviti sveštenici negotinskog arhijerejskog namesništva, a nakon toga je održana i promocija knjige “Priče o Mokranjcu” autorke Vesne Janjić, u muzičkom delu programa nastupio je  Hor Hrama „Svete Trojice“.

Minulog vikenda u Todorčetovom Konaku u Negotinu muzej Krajne obeležio je još jednu godišnjicu postojanja i rada, ove godine 86. po redu. Od pre šest godine ova ustanova kulture proslavlja i krsnu slavu Sv. Simeona i Anu. Praznovanje ovih svetaca poklapa se sa godišnjicom osnivanja negotinskog muzeja, te je kako kaže direktor muzeja Krajine Ivica Trajković, očekivano bilo započeti i obeležavanje krsne slave, obzirom da je to tradicija svih ustanova. Uz učešće Hora Crkve Svete Trojice, pod upravom Svetlane Kravčenko, sveštenici Crkvene opštine Negotin prerezali su slavski kolač.

U prepunoj galeriji Muzeja Hajduk Veljka, u zgradi Todorčetovog konaka, promovisana je i nova  knjiga u izdanju muzeja Krajine „Priča o Mokranjcu“, muzejskog vodiča Vesne Janjić.

 „Knjiga je prvenstveno namenjena deci. Ideju sam dobila tokom dugogodišnjeg rada sa decom školskog i predškolskog uzrasta jer sam uočila nedostatke u interpretaciji vezano za ovo muzejsko nasleđe i onda sam priču počela polako da prilagođavam deci i uočila sam da je to za njih mnogo interesantnije i primamljivije“, ističe Vesna Janjić.

Knjigu prate i zanimljive ilustracije o životu i delu Stevana Mokranjca koje je izradila magistar slikarstva Dragana Jaćimović. Za prevod na engleski jezik bila je zadužena profesor Danijela Durkalić. Inače povodom 86. godišnjice postojanja ove ustanove Muzej Krajine uručio je i jubilarnu nagradu svom saradniku Bojanu Milutinoviću za 10 godina odanosti kolektivu i popularizaciju lokaliteta „Vrelo“ Šarkamen.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts