четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Obeležena 164. godišnjica od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca

Obeležena 164. godišnjica od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca

Na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, simbolično, kao i uvek 9. januara, Obeležena 164. godišnjica rođenja Stevana Mokranjca. Svakog 9. januara u organizaciji Doma kulture “Stevan Mokranjac” godišnjica rođenja rodonačelnika srpske muzike obeležena je i u duhu pravoslavlja, obredom rezanja slavskog kolača, Nakon toga je promovisan 21. broj časopisa “Mokranjac” i održan prigodan muzički program.  

Obeležavanje 164. godišnjice od rođenja Stevana Stojanovića Mokranca otpočelo je tradicionalno, polaganjem  cveća na Mokranjčev spomenik u dvorištu njegove rodne kuće. Nakon toga upriličen je obred rezanja slavskog kolača. Ovom prilikom je  promovisan 21. broj časopisa “Mokranjac” i održan prigodan muzički program. Zahvaljujući Stevanu Stojanoviću Mokrancu Negotin je postao stecište srpske umetničke muzike i kulture, a obeležavanjem godišnjice od njegovog rođenja počinje i festivalska sezona njemu u čast. Kako ističe direktorka Negotinskog doma kulture Jovanka Stanojević , negotinci ovaj značajni jubilej s ponosom obeležavaju godinama, a 2020.  godine biće održan i jubilarni 55. festival Mokranjcu u čast.    

„Negotin je čudesan mali grad koji dostojanstveno čuva uspomenu na svoje velike ljude, među njima je i Mokranjac“, istakla je dr Sonja Marinković muzikolog i selektor festivala „Mokranjčevi dani. 
Obeležavanju ovog zančajnog datuma odazvao se i Aleksandar Sedlar jedan je od najperspektivnijih i najuspešnijih srpskih kompozitora, čija su dela sa velikim uspehom izvođena po Evropi, Americi, Australiji i Japanu.

Negotin će kao i uvek biti dobar domaćin svim ovogodišnjim učesnicima 55. festivala „Mokranjčevi dani“, mada kako nam je rekla selektorka festivala, još uvek nisu poznati svi učesnici. Ona je istakla da bi trebalo intenzivirati akcije u cilju promocije domaćih autora, i da je zadatak kulturne javnosti da Mokranjca učini „Baštinom sveta“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts