четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
22 plivača je plivalo u Dunavu kod Kladova za časni krst(VIDEO)

22 plivača je plivalo u Dunavu kod Kladova za časni krst(VIDEO)

U Kladovu je i ove godine održano plivanje za časni krst. 22 plivača plivalo je u Dunavu poslednjeg dana vikenda, a prvi je do krsta stigao Stevan Vasiljević iz Lazarevca rođen je u Kladovu.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 19. januara slave Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika. Crkvena opština Kladovo u saradnji sa lokalnom samoupravom već 23. godinu organizuje plivanje za časni krst, kome prethodi sveta arhijerejska liturgija, a potom i velika litija od sabornog hrama do mesta odakle počinje trka. “ U svim pravoslavnim hramovima danas se služi sveta liturgija, osvećuje se vodica koju verujući narod uzima i nosi kući „, istakao je protojerej stavrofor Milan Blagojević.

U porti crkve svetog Đordja u Kladovu na Bogojavljanje okupio se veliki broj ljudi kako bi prisustvovali liturgiji i učestvovali u litiji.Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić kaže da tradicija treba da se čuva i neguje, a slika koju Kladovo obeležavajući ovaj praznik šalje govori u prilog tome.

22 plivača je plivalo u Dunavu kod Kladova za časni krst, prvi je stigao tridesetogodišnji Stevan Vasiljević iz Lazarevca rođen je u Kladovu.

Nakon Vasiljevića drugi je na cilj stigao Aleksandar Babucić, dok je treći bio Nebojša Klencojević. Kao i ranijih godina nagrađeni plivači odrekli su se svojih novčanih nagrada u korist Udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“ iz Kladova.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts